Bir sorunumuz var Houston! Süre dar, havacılık sektöründe 'tedarik' sıkıntısı var!

Havacılık Ekonomi haberleri
Bir sorunumuz var Houston! Süre dar, havacılık sektöründe 'tedarik' sıkıntısı var!
Fotoğraf: DepoPhotos

Küresel hava trafiğindeki hızlı artışla karşı karşıya kalan dünyanın önde gelen havayolu şirketleri, karbonsuzlaştırma hedeflerini tutturabilmek için Airbus ve Boeing gibi büyük üreticilerden yeni uçak siparişlerini hızlandırıyor

Tüm bunlar sektör üzerinde baskı yaratıyor. Artan üretim hızına rağmen, özellikle tedarik zincirinde bir dizi sorun devam ediyor.

Örneğin Fransız uçak motoru üreticisi Safran'ın Üst Yöneticisi, küresel tedarik zincirlerinin hâlâ bir dizi dış şoktan kurtulmakta zorlandığını söyledi ve gerçekçi olmayan üretim hedefleri belirlenmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Yerel tedarik zincirlerinin güçlendirilmesine yönelik bir anlaşmayı imzalamak üzere Fas'a yaptığı ziyaret sırasında gazetecilere konuşan Üst Yönetici Olivier Andries, 2024 yılında iki bin LEAP motor teslimatına yönelik geçici hedefi yineledi ve bu sayıyı "şimdiden çok iddialı" olarak nitelendirdi.

Bu sorunlar, üreticiler tarafından teslim edilen uçak sayısına da yansıyor. Airbus, kasım ayında müşterilerine ekim ayına kıyasla sekiz adet daha az olmak üzere 63 yeni uçak teslim etti.

Airbus’ın yılbaşından bu yana teslim ettiği uçak sayısı 623’e çıktı. Dolayısıyla Aralık ayında, tüm yıl için 720 olan hedefine ulaşmak için 97 uçak teslim etmesi gerekecek.

Aralık ayı, uçak üreticisinin Covid-19 salgını nedeniyle üretimi büyük ölçüde azalttığı 2022'de 98, 2021'de 93 ve 2020'de 89 uçağın teslim edildiği geleneksel olarak yılın en yoğun ayıdır.

AIRBUS İÇİN REKOR SATIŞ

Birkaç aydır teslimatlar aydan aya inişli çıkışlı bir seyir izliyor; bu da üretimin artırılmasındaki zorluklara işaret ediyor.

Airbus, aylık A320 üretimini 2020'de 40'tan 2026'da 75'e çıkarmayı planlıyor.

Grup, kasım ayında Emirates'ten aldığı 15 adet A350 de dahil olmak üzere toplam 113 uçakla sipariş sayısını artırmaya devam etti.

Avrupalı uçak üreticisi, yılbaşından bu yana 1.512 brüt siparişten sonra 1.395 net sipariş alarak tarihindeki en iyi performanslardan birini sergiledi.