Dolar büyüsü!.. Rowling yine kasasını nasıl dolduracak?

Web Özel
Dolar büyüsü!.. Rowling yine kasasını nasıl dolduracak?
J.K. Rowling'in en büyük başarısı ilk eseri Harry Potter'dı. Fotoğraf: Shutterstock

Dünyanın en çok kazanan yazarlarından ve Harry Potter'ın yaratıcısı J.K. Rowling, büyük bir oyun projesi sonrası yine kasasını dolduracak. 1997 yılında ortaya çıkan Harry Potter evreni Rowling'e ömrü boyunca yetecek bir geliri nasıl sağladı?

Hogwarts büyücülük dünyası için son günlerin en heyecan verici gelişmesi Harry Potter'ın yeni açık dünya video oyunu 'Hogwarts Legacy'. Harry Potter kitaplarının sunduğu evrenden esinlenerek hazırlanan ve Hogwarts dünyasının 19. yüzyılında geçen Hogwarts Legacy, aylardır oyun tutkunu Potterhead'lerin (Harry Potter hayranları) uykularını kaçırıyor.

10 Şubat 2023'te çıkacak oyunda karakterler, büyücük dünyasını yerle bir edebilecek sırların anahtarlarına sahip olacaklar. Yani, oyunculara bir nevi 'Harry Potter olma' şansının verileceği oyunla ilgili bir soru da Potterhead'lerin bir kısmının aklını kurcalıyor: J.K. Rowling bu oyundan da para kazanacak mı? Rowling, oyunun yapım aşamasında bilfiil yer almadı ancak oyunu yapan Avalanche Software, proje sürecinde yazarın ekibi ile dirsek temasında çalıştıklarını vurguluyor.

Rowling'in oyunun gelirlerinde ne kadar pay sahibi olduğu henüz açıklanmadı. Kitaplarından da tam olarak ne kadar elde ettiğini bilmiyoruz ancak bir dönem gazetelerin manşetleri Rowling'in merhum İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'ten daha zengin olduğuna dair ifadelerle doluydu.

Rowling, Forbes, Time gibi dergilerin dünyanın en güçlü, en zengin ve en etkili kadınları gibi listelerine defalarca girdi. Problemli bir evliliğin ardından küçük çocuğuyla tek başına ilgilendiği yıllarda eski bir daktilo ile Harry Potter'ı yazan Rowling'i sıfırdan bu kadar yukarı taşıyan sadece Harry Potter mı oldu? Dünyada en çok gelir elde eden ikinci yazar konumundaki Rowling, bütün bu servetini sadece 'sağ kalan çocuğa' mı borçlu?

Hemen cevap verelim: Evet...

Bir zamanlar ele avuca sığdırılamayan ancak şu an eski sempatiyle bakılmayan Rowling, serveti konusunda oldukça ketum. O nedenle toplam serveti hakkında farklı hesaplamalar mevcut. Forbes dergisine göre; Rowling 2020 yılında 60 milyon dolar telif kazandı. Şu an yaklaşık 1-1.5 milyar doları olduğu düşünülüyor. Bir dönem Forbes'un Dünya Milyarderleri Listesi'nde yer alan yazar, 2012'de bu listeden çıkarıldı.

HER YIL MİLYONLARCA DOLAR

İlk Harry Potter kitabı Felsefe Taşı 1997'de piyasaya sürülen Rowling, sadece 2017'de 95 milyon dolar kazandı. 2019'da yapılan bir habere göre, Rowling'in kitaplarının satışından elde edilen gelir 7.7 milyar dolara ulaştı. Rowling'in kitaplardan yüzde kaç gelir elde ettiği kamuoyuyla paylaşılmadı. Ayrıca, Harry Potter filmlerinin gelirinin de 7.7 milyar doları aştığı biliniyor. Harry Potter ve Lanetli Çocuk tiyatro oyunu ise, Broadway'de 2018'de bilet satışlarından bir haftada 2.3 milyon dolar elde etmişti.

Rowling'in Harry Potter dışındaki kitaplarından ne kadar kazandığını veya toplam servetinin ne kadar olduğunu tahmin etmek zor. Ancak bildiğimiz şu ki artık Rowling'in en büyük kaynağı kitapları değil; yazarın kazancının geniş bir kısmı Universal Studios'un tema parklarından geliyor.

CNBC'nin 2016 yılında yaptığı bir haberde Rowling'in Hollywood ve Orlando'daki Universal Studios parklarından 60 ile 80 milyon dolar kazandığı ileri sürülmüştü. Yazarın, parklarda biletlerden, ürün ve yeme-içme satışlarına kadar pek çok konuda hak sahibi olduğu iddia ediliyor. Bugün bu parkların sayısı beşe çıktı.

HARRY POTTER DIŞINDAKİ İŞLERİ

Harry Potter serisinden sonra çıkardığı kitapların seri kadar ilgi çekmediği de ortada. Fakat bu kitapların hem ses getirmesinde hem de ses getirmemesinde yazarın mahlas kullanmasının bir etkisi var.

Rowling, Harry Potter serisinden sonraki ilk kitabını, yetişkinler için yazdığı Boş Koltuk'u 2012'de kendi imzasıyla yayımladı. Fakat yazar daha sonra yayımladığı yetişkin kitaplarında Robert Galbraith mahlasını kullandı.

Cormoran Strike isimli polisiye serisinden 6 kitap yayımlayan Rowling, bu serinin son kitabını Ağustos 2022'de piyasaya sürdü. Serinin ilk kitabı, Rowling'in takma isim kullandığı 2013'te basılan Guguk Kuşu, piyasaya bin 500 kopya ile çıktı. Sıradan bir yazarın ilk kitabı gibi satan Guguk Kuşu, 2014'te kitabın Rowling tarafından yazıldığının ortaya çıkmasıyla Amazon Çok Satanlar listesinde birinci sıraya çıktı. Serinin bir kısmı daha sonra BBC One'da dizi olarak yayımlandı.

Rowling, 2020'de The Ickabog isimli çocuk kitabı serisine başladı ve seriyi internetten ücretsiz yayına sundu. 2021'de de The Christmas Pig isimli bir çocuk kitabı daha yayımladı.

Her ne kadar yeni eserlerinden kitap ve TV gelirleri elde etse de Rowling'in söz konusu kazançlarının Harry Potter'ın getirdiklerinin yanında devede kulak kaldığını söylemek yanlış olmaz.

Kaynaklar: Forbes, The New York Times, Business Insider, Cosmopolitan, CNBC, Reddit, Hogwartslegacy.com

Kaynak: Web Özel

harry potter Web Özel