Son zamlardan sonra elektrik faturaları ne olacak?

Son zamlardan sonra elektrik faturaları ne olacak?

2019 Ocak'tan bu yana elektriğe gelen zam yüzde 33 iken, doğalgazda yüzde 67.2'yi buldu. Elektrik Mühendisleri Odası'nın hesaplamasına göre, bir ailenin aylık elektrik faturası yılbaşından bu yana 27 TL artarak 210 lirayı aştı. Peki son zamlar memur ve emeklinin temmuz ayı zammına yansır mı??

Türkiye 2021 Temmuz'una yüzde 15 elektrik, yüzde 12 doğalgaz zammıyla girdi. Yılbaşından bu yana doğalgazdaki zam yüzde 17.7, elektrikteki zam ise yüzde 22'yi buldu.

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, dört kişilik bir ailenin standart ihtiyacı olan 230 kw'lık aylık elektrik tüketimi için ödediği tutarın 2020 Aralık'ta 183.4 TL iken, 2021 Temmuz itibarıyla 210.5 TL'ye çıktığını söyledi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz ise, evinde kombi ile ısınan bir ailenin yılbaşında ödediği fatura tutarının 146 TL iken 2021 Temmuz itibarıyla 168 TL'ye çıktığını; kışı ağır geçen Ankara'da ise bu tutarın 180.67 TL'den 200.25 TL'ye çıktığının bilgisini verdi. Türkyılmaz ayrıca, bir ailenin ödeyeceği aylık elektrik, doğalgaz ve telefon faturasının toplamının 2021 Temmuz itibarıyla 760.7 TL'ye ulaştığını dile getirdi.

Öte yandan söz konusu son zamlar temmuz ayı itibarıyla yapıldığı için, yılın ilk 6 aylık enflasyon oranlarına yansımayacak. Bu da, ilk aylık enflasyon farkına göre zam alacak emekli ve memurun maaşlarını artı etki yapmayacak.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cem Başlevent, memur ve emeklilerin alım gücü kaybı yaşamaması için son zamların enflasyonda yaratacağı 1 puanlık etkiyi, maaşlara da yansıtılması gerektiğine dikkat çekti.

Son zamlardan sonra elektrik faturaları ne olacak? - Resim : 1

SON ZAM ŞUBATTA YAPILMIŞTI

Doğalgaza ocak ayından bu yana yüzde 1'er zamlar gelirken, elektriğe son zam yüzde 6 ile Şubat 2021'de yapılmıştı. 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, elektriğin gerek endüstriyel gerekse hizmet alanlarında en temel girdilerden biri olduğu için, 1 Temmuz itibarıyla gelen yüzde 15'lik zamla birlikte maliyetlerin artacağına, bunun da tüketici enflasyonunu artıracağına dikkat çekti.

"Elektriğe gelen zammın ekmekten suya, giyeceğimiz ayakkabıdan tarımsal ürünlere kadar her alanda fiyatları artırıcı etki yapacaktır" diyen Sakarya, Her geçen gün enerji yoksulluğu yani enerjiyi kullanabilme yeteneği azalan abone sayısı artacak" diye konuştu.

Son zamlardan sonra elektrik faturaları ne olacak? - Resim : 2

2019'DAN BU YANA YÜZDE 67.2

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, konutta 2019 başından bu yana yapılan zamların yüzde 67.2'ye ulaştığı bilgisini verdi. Elektriğe ise 2019 başından bu yana gelen toplam zamlar yüzde 33'ü buldu.

DOĞRUDAN ETKİSİ 0.6

Haberglobal.com.tr'ye konuşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent, "EPDK'nın belirlediği tarifelerin geçerli olacağı tarih belli olsa da, bunun memur ve emekliye yapılacak ek zamlara engel olmaması gerektiğine dikkat çekti. Çünkü elektrik ve doğalgaz zamlarının tüketici enflasyonuna doğrudan etkisi 0.6 puan kadar olacak. Ancak enerji maliyetlerinin artması başka zamları da tetikleyeceği için toplam etki 1 puanı aşabilir." ifadelerini kullandı.

ZAMLAR YÜZDE 7-8 ARASINDAYDI

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ocak ayı zammı yüzde 8.36, memurlar ve memur emeklilerinde ise yüzde 7.33 olmuştu. Merkez Bankası beklenti anketinden çıkan rakama göre, ilk 6 aylık enflasyon yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 7.66'ya ulaşacak. Emekliler 5 Temmuz'da kesin oranı öğrenip, aynı ay içerisinde zamlı ödemelerini alacak. Ancak elektrik ve doğalgaza gelen son zamların tüketici enflasyonuna doğrudan etkisi 0.6 puan olacak. Mevcut koşullarda elektrik ve doğalgaza gelen bu zamlar emekli ve memurun temmuz ayı değil ocak ayı zammına yansımayacak.

gamze.bal@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

elektrik zammı Doğalgaz zammı Elektrik faturası doğalgaz faturası zam haberleri EPDK botaş