Berber ve kuaför esnafından destek talebi: Bağ-Kur ve SSK primleri ile kiralarımızı devlet ödesin

Koronavirüs nedeniyle 1 ayı aşkın süredir kapalı olan berber ve kuaför esnafı, Bağ-Kur ve SSK primi ile kira desteği bekliyor.

 Ankara Kuaförler ve Güzellik Salonları İşletmecileri ve Manikürcüler Esnaf Odası Başkanı Bülent Erdoğan, kapalı olan berber, kuaför ve güzellik salonlarıyla ilgili devletten yardım talep etti.  

21 Mart'tan bu yana kapalı olan salonlar nedeniyle 108 bin esnafın ve 500 bine yakın kişinin maddi olarak olumsuz etkilendiğini söyleyen Erdoğan, Haber Global ekranlarında şunları söyledi:

"Türkiye genelinde 108 bin esnaf, 500 bin kişiyiz ailelerle birlikte. Kapatıldık fakat 500 bin aile olarak maddi sıkıntı çekiyoruz, açılmak istiyoruz ama ölmek de istemiyoruz tabii ki. Devletimizin bir çalışma yapsın. Çalışmak istiyoruz.

"EVLERE GİTMEYE BAŞLADILAR"

Tamam evde kalalım, kimseyi hasta etmeyelim fakat evde kalmak için de maddiyat lazım. Devletimiz en azından iş yeri sahiplerine desin ki, al sana bir asgari ücret, bunu ekmek parası yap çıkma sokağa desin. Dükkanların çoğu kira. Devletimiz seni kapatıyorum dedi ama BAĞ-KUR'u, personel sigortasını yatır diyor. Nasıl yatıracağız. Bir esnafımız dedi ki, cebimde son 15 liram kaldı. Biz ne yapacağız. Para kalmayınca esnafımız evlere gitmeye başladı çalışmak için.

"DEVLETİMİZ BİZE DESTEK VERSİN"

Devletimiz bize destek versin. İş yeri sahiplerine de destek versin. Açılma tarihi belli olsun, açıldıktan sonra da bizim esnafımızın yüzde 30'u açamayacak. Borçlular bekliyor. Açılırsak hemen dükkanımıza gelecekler, biz ne yapacağız o zaman.  

"BAĞ-KUR VE SSK PRİMLERİ İLE KİRALARIMIZI DEVLET ÖDESİN"

BAĞ-KUR ve SSK primlerinin ertelenmesini istemiyoruz. Devlet ödesin istiyoruz. Kapalı olan bir iş yerine biz neden BAĞ-KUR ve sigorta ödüyoruz. Biz demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Primlerimizin devlet tarafından ödenmesini istiyoruz. Kiralarımızın da devlet tarafından ödenmesini istiyoruz. Biz para verilmesini talep ediyoruz. Bizim kuaförlerimiz, herkes ya eşi ya da tek başına çalışıyor. Tek başımıza çalışıyoruz. Parası yok mecburen evlere gidecekler. Gidenlerden dolayı ben gitmeyince, müşteri de bize küsüyor, 'sen neden gelmiyorsun?' diye. Randevu sistemiyle, koruyucu ekipmanlarla çalışabiliriz. Bir kişi (müşteriler) olarak alırız gerekirse.

80 liraya maloluyor bir kişinin koruyucu ekipmanı. Bir fön 20 lira, 80 liralık ekipman yine zarar. O konuda da Sağlık Bakanlığımızdan destek bekliyoruz. Bazı poliklinikler lazer epilasyon alınır diye mesaj atıyorlar, onlar yapıyorsa o zaman biz de yapalım. Madem bir etkisi yok o zaman bizim de yapmamız gerekiyor." 

koronavirüs berber kuaför