Bej Kitap nedir?

Bej Kitap nedir?

ABD'de yayınlanan ve piyasaların dikkatle takip ettiği, ABD ekonomisinin görünümü ve para politikası öngörülerini içeren Bej Kitap neden bu kadar önemli?

ABD Merkez Bankası Federal Rezerv (Fed) Kurulu tarafından yılda 8 defa yayınlanan Bej Kitap, piyasaların en çok takip ettiği ekonomik raporların başında geliyor. Sadece ABD ekonomisi için değil aslında global ekonominin geleceğiyle ilgili tahmin, öngörü, analizlerin de yer aldığı Bej Kitap'ta Federal merkez bankalarının ayrı ayrı raporları ve hepsinden çıkarılan ortak bir politika ve ekonomik durum görüşü de bulunuyor.
Genellikle piyasaları yakından ilgilendiren makro ekonomik veriler ve para politikasının geleceği konusunda sinyaller veren Bej Kitap, bu nedenle hem faiz hem döviz hem de hisse senedi piyasaları tarafından çok detaylı ve yakından takip ediliyor.
Buradan çıkacak ve piyasaların geleceğini etkileyebilecek satır araları piyasalar üzerinde açıklandığı günde dalgalanma etkileri de yaratma gücüne sahip. Bu da aslında Bej Kitap'ın doları etkileme gücü üzerinden çapraz kurlarla global para birimlerini de etkilemesine neden oluyor. Yani özetle her ne kadar ABD'de yayınlanan bir rapor olsa da bu, Bej Kitap'ın hem global ekonomiye yönelik öngörüler içermesi hem de dolar üzerinden global piyasaları doğrudan etkileme özelliğini ortaya koyuyor.

İş insanlarıyla yapılan görüşmelerden varılan sonuçlar, 12 ayrı federal merkez bankaları yetkililerinin kendi bölgeleriyle ilgili görüşlerinin de yer aldığı Bej Kitap, Fed'in genellikle faiz kararlarını açıkladığı Açık Piyasa Komitesi toplantısından 15 gün önce yayınlanıyor. Her yıl Ocak ayında başlayan Bej Kitap raporları, sırasıyla Mart, Nisan, Haziran, Temmuz, Eylül, Ekim, Kasım aylarında açıklanıyor. 

Raporun isminin Bej Kitap olmasının sebebi ise ilk yayınlandığında bej bir kapakla yayınlanmasından bir şey değil.