Baklava ve döner ustaları yurt dışı fırsatlarına nasıl bakıyor? | 'Mesleki yeterlilik belgesi olmayan...'

baklava
Baklava ve döner ustaları yurt dışı fırsatlarına nasıl bakıyor? | 'Mesleki yeterlilik belgesi olmayan...'
Baklava ustaları Orta Doğu ülkelerinde Batı Avrupa'ya göre daha rahat iş bulabiliyor. Fotoğraf: İHA

Türk ustalarının baklavası ve dönerinin lezzeti bir başka oluyor. İşletme sahipleri alttan usta yetişmediğini söylerken, eldeki bazı ustaların da yurt dışı kariyer fırsatlarını değerlendirmek istediğini belirtiyor. Ustaların önündeki en büyük engellerden biri ise mesleki yeterlilik belgesi.

Can Mumay - Cihat Aslan

Son yıllarda Türkiye’de sıklıkla tartışılan konulardan biri beyin göçü. Özellikle doktorların Almanya’da çalışmak için, başvurması ile beyaz yakalıların Türkiye’yi terk etmesi daha fazla konuşulmaya başlandı. 2020 yılında 931, 2021 yılında bin 405, 2022 yılının ilk altı ayında ise bin 171 doktor yurt dışında çalışmak için ‘iyi hal belgesi’ aldı.

Almanya’ya gidenler sadece doktorlar değil, yazılımcılar ve mühendisler de bu ülkenin yolunu tutuyor. Ayrıca mavi yaka personel de Almanya’daki koşulları araştırıyor. Geçen haftalarda Haberglobal.com.tr’ye konuşan Almanca öğretmeni Gülay Yanarateş, “Kaynakçılar, inşaat işçileri, Almanca öğrenmek istediklerini söylüyor. Bu tarz meslekler Almanya'da pek gözde olmayan ama iyi para kazandıran meslekler" diye konuştu.

Öte yandan Almanya ciddi şekilde işçi açığı olan bir ülke. Ülke oturum ve çalışma izni alma koşullarını bu doğrultuda esnetmek için yeni bir kanun üzerinde çalışıyor. Almanya’nın 2030 yılına kadar mevcut iş gücünü koruyabilmesi için yılda 400 bin yeni göç alması gerekiyor. Ülkede her yıl 350 bine yakın vatandaş emekli olarak çalışma hayatından ayrılıyor.

Almanya’da Türk lezzetlerinin de ayrı bir yeri var. Ülkenin dört bir yanı dönerciler ile dolu. Öte yandan Almanya’da her gün tonlarca baklava da satılıyor. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, baklavanın Türkiye’nin tanıtımında çok önemli bir yeri olduğunu vurguluyor. Yıldırım, Türkiye’den yurt dışına gitmek isteyen ustalar olduğunu ancak Batı Avrupa ülkelerinin bu ustaları kabul etme şartlarının ağır olduğunu vurguluyor.

Baklava ve döner ustaları yurt dışı fırsatlarına nasıl bakıyor? | 'Mesleki yeterlilik belgesi olmayan...' - Resim : 1
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım. Fotoğraf: Haberglobal.com.tr

'DUBAİ, KUVEYT VE KATAR...'

Yıldırım, “Orta Doğu'ya çok giden ustalar oluyor. Orada kefaletle çalışma sistemi olduğu için daha kolay oluyor. Dubai, Kuveyt, Katar'a gidiyorlar” demekte. Yıldırım, Batı ülkelerinin bir ustanın kabulü için sertifika aradığını söylerlerken baklavanın çok sevildiği Orta Doğu ülkelerinde böyle bir şartın aranmadığını aktarıyor.

Türkiye’de yeni baklava ustası yetişmesinde zorlandıklarını ifade eden Yıldırım, “Milli Eğitim Bakanı ile görüşüp meslek liseleri için büyük şehirlerde pilot okullar belirleyip, baklavacılığın bir ders olarak okutulmasını ve burada okuyan çocukların da staj görmesi ve iş garantisi olmasını istiyoruz. Böyle bir çalışmamız var. Müfredatını bile hazırladık. Bunu Milli Eğitim Bakanlığı'na sunacağız” demekte.

Bir baklavacı ustası ayda yaklaşık 8-9 bin TL kazanıyor. İyi bir baklavanın kilogramı ise 300 TL’ye çıkmış durumda. Yıl sonunda asgari ücrete gelecek zam ve enerji maliyetleri ile birlikte baklavanın fiyatının nereye gideceği merak ediliyor.

Baklava ve döner ustaları yurt dışı fırsatlarına nasıl bakıyor? | 'Mesleki yeterlilik belgesi olmayan...' - Resim : 2

'İYİ BİR USTA 11-12 BİN TL KAZANIYOR'

Yurt dışında iş arayan baklava ustası Emrah Kahraman, Türkiye'de iyi bir ustanın 11-12 bin TL kazandığını söylerken bu ücretin yetersiz olduğunu belirtiyor. Kahraman, "Son dönemde Rusya, Avrupa ülkeleri ile Arap ülkelerine giden çok sayıda arkadaşım var. Arap ülkelerinde ortalama maaş bin 500-2 bin dolar arası. Avrupa ülkelerinde ise bu rakam 2 bin 500- 3 bin dolar arası. Ben Avrupa ülkelerinden birine gitmek için uğraşıyorum. Pasaportumu çıkardım. Ustalık, kalfalık belgelerimi aldım" demekte.

Peki ya döner ustaları... Onlar arasında da yurt dışında kariyer sürdürmek isteyenler var. Türkiye Dönerciler Derneği Başkanı Mehmet Mercan, Türkiye'de yurt dışına çıkmak isteyen çok sayıda döner ustası olduğunu ancak mesleki yeterlilik belgeleri olmadığı için bunu yapamadıklarını söyledi.

'KORKUDAN YENİ ŞUBE AÇAMIYORUM'

Mercan, "Avrupa'da döner ustası sıkıntısı var, bu Türkiye'de de yaşanıyor. Ben 54-55 tane şubesi olan döner markasının sahibiyim. Biz korkudan yeni şube açamıyoruz. Personel ve usta sıkıntısı çok. Bu ortak sorunlarımızın giderilmesi konusunda bir çalışma yürüterek hükümete sunacağız. 3-5 sene sonra bu alanda nitelikli personel bulmakta zorluk çekeceğiz" ifadelerini kullanıyor. Benzer bir endişeyi BAKTAD Başkanı Yıldırım da dile getiriyor. 

Kaynak: Web Özel