Bakan Nebati'den orta gelirliye konut kampanyasındaki taksit tutarlarıyla ilgili örnekli açıklama

Ekonomi haberleri Nureddin Nebati
Bakan Nebati'den orta gelirliye konut kampanyasındaki taksit tutarlarıyla ilgili örnekli açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, orta gelirliye kredi destekli konut kampanyası kapsamında ilk 3 yıl hane geliri baz alınarak Hazine taksit desteği sağlanacağını belirtti, örnekle bunu açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, orta gelirlilere yönelik kredi destekli konut kampanyasında ödeme planına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

YENİ KONUT KAMPANYASINDA ÖDEMELER NASIL OLACAK?

Bakan Nebati, kredi ödemelerine ilişkin, "Zaten çok iyi bir oranla veriyoruz finansmanı. Örneğin, 1 milyon liralık bir kredi finansmanının bir özetini vereyim. Bugün bir 1,20 faiz ile 1 milyon liralık bir kredi kullanıldığında vatandaşımız 13 bin 587 lira taksitle konut sahibi olabilir. Farkın anlaşılması için söylüyorum. Bizim bu sistemde 0,69 ile ilk üç yılda vatandaşımız ilk yıl 4 bin 410 liralık bir taksit ödeyecek. 13 bin 587 liralık taksit ödemesinden 4 bin 410 liralık bir ödeme olacak. Yıllık 52 bin liralık bir ödeme oluşuyor. Hane halkı geliri de 15 bin liralık geliri olan yüzde 30'luk ödeme payıyla konut sahibi oluyor. 2'nci yıl bunu 5 bin 400 liraya çıkarıyoruz. 5 bin 400 liralık taksitle hane halkının yüzde 30'luk gelirinin taksit olarak ödendiği bir yıl geçirmiş oluyoruz. 3'üncü yıl da bir miktar daha artırıyoruz. 6 bin 480 lira. Bu ne demektir? Kirada olan, ev sahibi olmaya çalışan vatandaşımızın ilk 3 yılda konut sahibi oluncaya kadar bütün yükünü biz alıyoruz" dedi.

'BAŞKA İLDEN İSTANBUL'DAN KONUT ALMA PEŞİNE DÜŞÜLMESİN'

Bakan Nebati, hane halkında eşlerden birinin konutu olduğu takdirde projeye başvuramayacağını belirterek, "Eğer böyle bir durum varsa haneden 2'nci bir ev alma şansı yok. 1'inci ve 2'nci bölge için söylüyorum, konut sahipliği o ilde en az 1 yıldır ikamet etme zorunluluğu taşıyor. Herhangi bir ilden yatırım amacıyla İstanbul'dan konut alma peşine düşülmesin" diye konuştu.

'KONUTTA TAVAN FİYAT OLACAK'

Bakan Murat Kurum, konut fiyatları ile ilgili, "Konutta tavan fiyat olacak. Burada aslolan orta gelirlilerin konuta erişmesi. Bu çalışmayı yaptık, önümüzdeki süreçte tavan fiyatlar, iller bazında sitede detaylı bir şekilde duyurulacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Nureddin Nebati