Bakan Elvan: 2021 yılında güçlü büyüme bekliyoruz

Bakan Elvan: 2021 yılında güçlü büyüme bekliyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 2021 yılında baz etkisiyle güçlü büyüme beklediklerini açıkladı. Bakan Elvan, 2021 yılının ilk çeyreğinde ise yüzde 5 civarı büyüme beklediklerini ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, katıldığı bir televizyon programında 2021 yılında baz etkisiyle güçlü büyüme beklediklerini açıkladı. 

Bakan Elvan, "Artık bölgesel tedarik merkezleri oluşturulması yönünde bir kanaat oluştu, Türkiye burada çok önemli bir avantaja sahip. Temel problemimiz büyümenin finansmanında yatıyor, iç tasarruflarımız yatırımlarımız için yeterli değil. Bunu dış tasarruflarla sağlamak durumundasınız, herhangi bir aksaklık olduğunda kurlarda bir oynaklık görüyorsunuz, bu da enflasyon üzerinde bir baskı oluşturuyor. 2021 yılının büyüme açısından daha olumlu bir yıl olacağını öngörüyoruz 2021 ilk çeyreğinde yüzde 5 civarı büyüme bekliyoruz. Yapısal bazı sorunlarımız söz konusu.  Fiyat istikrarının olmadığı bir ortamda sağlıklı büyümeden, yatırımdan, üretimden, istihdamdan bahsedemezsiniz. Refah ve istihdam artışı fiyat istikrarını sağlamakla mümkündür. Enflasyona bütüncül bir bakış açısıyla bakmamız gerekiyor, sadece para politikasıyla enflasyonu çözmemiz mümkün değil. Enflasyonla mücadeleye kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Güven ortamını tesis etmek bizim en temel ilkelerimizden biri, kısa vadeli kazanımlar uğruna asla orta ve uzun vadeli kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz, asla populist yaklaşım içinde olmayacağız. Bütçemizde kalıcı gelir artışını sağlayıcı bazı tedbirler aldık. Bütçede yer almayan ancak Covid-19 nedeniyle harcama yapma zorunluluğu olan alanlar ortaya çıktı, şu an 2021 yılı için 46,5 milyar lira ekstra harcama yapılmasını bekliyoruz. Tek amacımız sağlıklı ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak." dedi.

 

BAKAN ELVAN: İDDİALAR DOĞRU DEĞİL, MERKEZ BANKASI'NIN VERİLERİ YAYINLAMASINDA FAYDA VAR

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 128 milyar dolar ile ilgili tartışmalar için açıklamalarda bulundu. Bakan Elvan, Merkez Bankası'nın API üzerinden gerçekleştirilen döviz satış verilerinin yayınlamasında fayda olduğunu açıkladı. 

Elvan'ın konuyla ilgili açıklamaları şöyle;

"2017 yılından itibaren hazine ve merkez Bankası arasında bir protokol imzalandı. Bu protokolle Merkez Bankası üzerinden döviz alım satım işlemleri yapılıyor. Bu protokol yasal mı? 2017'de imzalanan protokol yasaldır. İşlemler Hazine hesapları üzerinden TCMB tarafından yapıldı... İşlemler elektronik platformlarda gerçekleştirildi. Bunun örnekleri dünyada var mı? Arkadaşlarımla konuşmamada gerekli bildileri aldım. Dünyada buna benzer işlemler yapan ülkeler var. Kimseyi yolsuzlukla suçlayamazsınız. Kimsenin bir yolsuzluğu söz konusu değil. Bir takım iftira ve ithamlar kamuoyunda yer alıyor. Yolsuzluk yapıldı söylemleri doğru değil. Farklı görüşler ifade edebilirsiniz. Elbette veriyi açıklama kararı Merkez Bnakası'nın yetkisinde. Birgi kirliliği söz konusu olduğu için verilerin yayımlanmasında yarar görüyorum. Para politikası çok hassas bir alan. Merkez Bankasının bağımsızlığına karşı hiçbir kavram ve eylemim olmadı. Merkez Bankası teknik düzeyde bir açıklama yaopmadan benim Hazine ve Maliye Bakanı olarak bir açıklama yapmamam Merkez Bankası'nın üzerine gölge düşüşrür diye açıklama yapmadım"

son dakika son dakika haber