Avrupa Merkez Bankası faizleri değiştirmedi

Ekonomi haberleri
Avrupa Merkez Bankası faizleri değiştirmedi

Avrupa Merkez Bankası(ECB), piyasaların beklediği gibi faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi.

Avrupa Merkez Bankası(ECB), piyasaların beklediği gibi faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi.

ECB'den yapılan açıklamaya göre, refinansman operasyon faiz oranının yüzde 0,00 olarak devam etmesine kararı verildi. Piyasa beklentisi de faiz oranının değiştirmeyeceği yönündeydi.

ECB, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını gösteren faiz oranını yüzde -0,50, marjinal faiz oranını yüzde 0,25 olarak korudu. Analistler tahmini de iki faiz oranında değişiklik yapılmayacağı şeklindeydi.

Euro Bölgesinde en son yıllık tüketici fiyatları yüzde 8,1, çekirdek tüketici fiyatları yüzde 3,8 olarak açıklandı.

Avrupa Merkez Bankası, varlık alım programını 1 Temmuz'da bitiriyor. 

ECB'den yapılan açıklamada, mayıs ayında enflasyonun ciddi şekilde yükseldiği belirtildi. Bunun nedeni olarak ise enerji ve gıda fiyatlarındaki artış belirtildi. 

ECB, 2022 ve 2023 yılı için enflasyon beklentilerini artırdı. ECB, bu tahminlerin enflasyonun bir süre daha istenmeyen şekilde yüksek devam edeceğini gösterdiği belirtildi.

 ECB BAŞKANI LAGARDE: ENFLASYON BEKLENMEDİK ŞEKİLDE YÜKSEK

ECB Yönetim Kurulu toplantısı sonrasında konuşan ECB Başkanı Lagarde, enflasyonun beklenmedik şekilde yüksek olduğunu ve enflasyon baskısının genişlediğini söyledi. 

Başkan Lagarde, Temmuz ayında 25 baz puanlık faiz artırımı yapma niyetinde olduklarını söyledi. 

Lagarde, enflasyon görünümünün bozulması halinde Eylül ayında 25 baz puandan büyük faiz artışının uyugn olacğaını belirtti. 

Bu açıklamaların ardından Euro dolar ve TL karşısında güçleniyor. Euro/Dolar paritesi yüzde 0,30 yükselişle 1.07 euro iken, Euro/TL kuru yüzde 1,25 yükselişle 18,61 TL'den işlem görüyor. 

Kaynak: Haber Global TV

ecb Avrupa Merkez Bankası