Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Avrupa faiz
Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Son dakika haberine göre, Avrupa Merkez Bankası (ECB), üç temel politika faizini 50 baz puan artırarak, 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), mart ayı faiz kararını açıkladı. Banka beklentilere paralel olarak 50 baz puan faiz artırdı. 

Banka ana refinansman faizini yüzde 3,50; marjinal fonlama tesisini yüzde 3,75 ve gecelik mevduat faizini de yüzde 3 seviyesine çıkardı.

Karar metninde enflasyonun uzun bir süre çok yüksek seviyede kalacağı öngörüsü yer aldı. Metinde belirsizliğin veri odaklı bir yaklaşım gerektirdiği ifade edildi.

ECB yılın ilk toplantısında politika faizini 50 baz puan artırmıştı. Böylece banka sıkılaşma döngüsüne girdiğinden bu yana 350 baz puan faiz artırmış oldu. Böylece faizler 2008 krizinden bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Euro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) şubatta beklentileri aşarak aylık yüzde 0,8 ve yıllık yüzde 8,5 yükseldi. Çekirdek enflasyon ise rekor seviyelere yükseldi. Çekirdek TÜFE şubatta yıllık bazda yüzde 5,6 ile rekor kırdı.

Kaynak: Ajanslar

Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ecb