Avrupa Birliği Maliye Bakanları, mali kurallarda reform için takvim konusunda anlaştı

Avrupa Birliği Ekonomi haberleri
Avrupa Birliği Maliye Bakanları, mali kurallarda reform için takvim konusunda anlaştı
Fotoğraf: DepoPhotos

Avrupa Birliği Maliye Bakanları, hafta sonunda, borçların azaltılması ve yatırımlar arasında bir denge arayışıyla yıl sonuna kadar AB’nin malî kurallarında reform yapılmasını öngören bir takvim konusunda uzlaşma sağladı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, düzenlediği basın toplantısında, "Zor olabilir ama İspanya Dönem Başkanlığı bu takvime bağlı ve bugün bunu başarmanın yolunu belirledik” dedi.

AB'nin bütçe kuralları, 20 ülke tarafından kullanılan euro'nun değerinin temelini oluşturmakta ve bütçe açıkları için GSYİH'nin yüzde 3'ü ve kamu borçları için GSYİH'nin yüzde 60'ı oranında bir sınır belirliyor.

Ancak Covid-19 salgını ve enerji fiyatları krizi, büyük kamu harcamalarını gerektirdiğinden çoğu AB ülkesi bu sınırları aşıyor.

Sonuç olarak, AB Komisyonu ve AB ülkeleri hükümetleri, üye ülkeler arasındaki borç seviyeleri ve ekonomik büyümedeki büyük farklılıkları dikkate alacak ve aynı zamanda eşit muameleyi sağlayacak çerçeve değişikliklerini tartışıyor.

Temel anlaşmazlık, her ülke için aynı yıllık borç azaltma kriterlerini isteyen Almanya ile her ülkeye uyan tek bir politikanın işe yaramadığını savunan ve bireysel olarak müzakere edilen borç azaltmalarını savunan Fransa arasında yaşanıyor.

Hükümetlerin ekonomilerinin yeşil ve dijital dönüşümüne yatırım yapmalarını teşvik etme ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından büyük savunma harcamaları taahhüt etme ihtiyacı, müzakerelerin karmaşıklığını arttırıyor.

İspanya Maliye Bakanı Nadia Calvino, yıl sonuna kadar AB Dönem Başkanlığını yürütecek olan ülkesinin Ekim ayında yapılacak bir sonraki Maliye Bakanları toplantısında bir ilk anlaşmaya varılmasını hedeflediğini, ancak daha fazla tartışmanın gerekli olabileceğini söyledi.

İspanyol Bakan, yaz boyunca yürütülen teknik çalışmaların ürünü olan yeni kurallar metninin yüzde 70'i üzerinde mutabakat sağlandığını belirtti.

Nadia Calvino, "Sürdürülebilir borç azaltma yolları ile yatırım için gerekli malî alanın garanti altına alınması ve yapısal reformlar için teşvikler arasında doğru dengeyi kurması gereken bir uzlaşma arayışının zamanı geldi" dedi.

Kaynak: Ajans Bizim

Avrupa Birliği maliye mali kurallar reform AB