Avrupa Birliği artan uçak bileti fiyatlarıyla ilgili soruşturma başlattı

Havacılık Avrupa Birliği Ekonomi haberleri
Avrupa Birliği artan uçak bileti fiyatlarıyla ilgili soruşturma başlattı
Fotoğraf: DepoPhotos

Brüksel, Avrupa'da son dönemde artan uçak bilet fiyatlarını soruşturuyor. Yaz aylarında havayolu şirketleri fiyatlarını önemli ölçüde artırmıştı.

Brüksel, yüksek havayolu bilet fiyatlarının AB'nin çevre bölgelerini etkileyebileceğinden endişe ediyor. 

Avrupa'nın bağlantıları havacılığa bağlı olan adalar ya da izole bölgeler gibi yerler AB yetkililerinde endişeye sebep oluyor.

AB verilerine göre, kıta genelinde ortalama uçak ücretleri 2023 yazında 2019'a kıyasla yüzde 20 ila 30 arasında daha yüksekti.

HAVAYOLU ŞİRKETLERİ ÜCRETİ BELİRLEMEDE SERBEST

Adina Valean, AB’nin havacılık piyasasına müdahale etme niyetinde olmadığını, ancak AB Komisyonu'nun fiyat artışına yol açan sektör dinamikleri hakkında daha fazla ayrıntıya ihtiyacı olduğunu söyledi. 

AB yasalarına göre, havayolları kendi ücretlerini belirlemekte serbest. Adina Valean, "Bir düzenleyici olarak fiyatları mikro düzeyde yönetemeyiz ya da bunu dayatamayız, bunun mümkün ya da arzu edilir olduğunu düşünmüyorum. Bir düzenleyici olarak beni endişelendiren şey, fiyatın seferlerin önünde engel haline gelmesidir" dedi.

Adina Valean, "Kapasitenin taleple aynı düzeyde büyümemesini bekliyoruz” diye ekledi.

ÇİN TEK BAŞINA KALDI

Çin, Rusya ile ortak yürüttüğü "CR929" yolcu uçağı projesinde, tasarım aşamasında yola yalnız devam edeceğinin işaretlerini veriyor.

Çin Hava Ulaşım Birliğinin (CATA) Pekin'de düzenlediği konferansta, üretici şirketin standında sergilenen uçak maketinde modelin adındaki "R" harfinin çıkarıldığı ve "C929" şeklinde yazıldığı görüldü.

Çin Ticari Uçak Şirketinin (COMAC), Rusya'nın Birleşik Uçak Şirketi (UAC) ortaklığında geliştirdiği uçak modelinin adındaki "C" harfi Çin'i, "R" harfi ise Rusya temsil ediyordu.

Öte yandan COMAC Başkan Yardımcısı Çi Şüefıng'ın, konferanstaki konuşmasında, uçağın geliştirme aşamasına dair bilgi verirken Rusya'dan hiç bahsetmemesi dikkati çekti.

Çin ve Rusya'nın 2017'de başlattığı geniş gövdeli uzun mesafe yolcu uçağı projesi, Ukrayna savaşının ardından Batı'nın Rus uçak sanayine uyguladığı yaptırımlar nedeniyle ertelemelerle karşı karşıya kalmıştı.

Başlangıçtaki planlamada modelin ilk test uçuşunun 2023'te yapılması planlanırken yaptırımların sebep olduğu engeller nedeniyle tasarım aşamasının belirlenen takvimde ilerlemediği anlaşılıyor.

 

Kaynak: Ajans Bizim