Asgari ücrette zam pazarlığı başladı! Bakan Işıkhan: Çalışanı enflasyona ezdirmeyeceğiz

Asgari ücret Zam Vedat Işıkhan Ekonomi haberleri

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını gerçekleştirdi. İkinci toplantı 18 Aralık Pazartesi günü saat 13.30'da yapılacak.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki ilk toplantısı gerçekleşti. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın başkanlığında, Bakanlığın ev sahipliğinde toplanan komisyonda, işçi heyetine TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren heyetine ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol başkanlık etti. 

İKİNCİ TOPLANTI 18 ARALIK'TA

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, ''Bugün milyonlarca kişinin gözü kulağı bugünkü toplantıdaydı. Bugünkü toplantılarımızda herhangi bir ücret konusu görüşülmedi. Pazartesi saat 13.30'da tekrar bir araya gelinecek.'' dedi.

Toplantı öncesi Bakan Işıkhan, TİSK Başkanı Akkol ve TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ağar açıklamalarda bulundu.

İŞÇİ VE İŞVERENLERİ MEMNUN EDECEK DÜZENLEMEYİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan: Asgari ücretin çalışanları enflasyona ezdirmeyecek en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Niyetimiz asgari ücreti mutabakatla tespit etmektir. Komisyon asgari ücreti belirlerken ekonomik ve sosyal koşulları dikkate alarak bu tespiti yapmaktadır. İşçilerin geçim şartlarını göz önünde bulunduracağız.

2002 yılından bu yana asgari ücret nominal olarak 61 kata, reel olarak 3 katına çıktı. Bir yılda yüzde 107'lik zamla işçimizi enflasyonuna ezdirmedik. Refah artışından pay vermiş olduk. Asgari ücret desteğinde de 2024 için işçi ve işverenleri memnun edecek düzenlemeyi hayata geçireceğiz.

İŞÇİ VE İŞVEREN TARAFINDAN AÇIKLAMA

İşveren tarafı adına konuşan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol: Umut ediyorum ki tüm tarafların yararına bir karar alınır. Sürdürülebilir ve dengeli bir rakam için yine masada olacağız. Biz işçi olmadan işveren olmaz, işveren olmadan işçi olmaz diyor ve buna çok inanıyoruz. İstihdamın korunması için verilecek desteklerin bu dönem için kıymetli olduğunun farkındayız. Vergi dilimlerinde yapılacak güncelleme de atılacak önemli adımlardan biri. Yaşam maliyetlerine karşı tüm çalışanların gelirlerinin korunması çok önemli. Kutuplaşmalardan uzak bir süreç olmasını temenni ediyorum. Umarım tüm tarafların beklentilerini karşılayacak şekilde dengeli bir rakamla tamamlarız. 

İşçi tarafı adına TÜRK-İŞ Genel Başkanı Yardımcısı Ramazan Ağar: Asgari ücretin tespitinde öncelikle çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Komisyonda görev yapacak işçi kardeşlerimiz yaşadıkları sıkıntıları doğrudan tüm ülkeye anlatacak. Asgari ücret milyonlarca çalışan ve ailesi tarafından takip edilmektedir. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması tüm işçilerin talebiydi. Bu geçtiğimiz yıl uygulamaya girdi. Ancak vergide adalet sağlamaya yönelik adımlar devam etmedi. Ücretlilerin vergiye esas tarifesi çok düşük kaldı. Yılbaşında ele geçen net ücret aylar geçtikçe azalmaktadır.

Hepimiz biliyoruz ki asgari ücret bir koruma ücretidir. Fiyat artışları her alanda devam etmektedir. Alınan tedbirler henüz işçinin mutfağına yansımamıştır. Açıklanan enflasyonla işçinin mutfağına yansıyan enflasyon arasında büyük dengesizlik vardır. Asgari ücret halen açlık sınırının altındadır. Bu ücretle işçi ve ailesi hangi zorunlu ihtiyacını karşılayabilecektir. 

Tespit edilecek asgari ücretin toplumun ve işçilerin beklentilerine uygun olmasını bekliyoruz. Beklentimiz işçiye karşı yükümlülüklerin yerine getirilmesidir. Yapılacak çalışmaların ülkeye ve taraflara yararlı olmasını, olumlu sonuçlanmasını temenni ediyoruz.

 

Kaynak: Haber Global TV