Cevdet Yılmaz: Enflasyon 2026'da tek haneli olacak

Ekonomi haberleri

2024 bütçe maratonu TBMM'de bugün başlıyor. Mecliste bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "Ekonomi politikalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.

2024 bütçe maratonu TBMM'de bugün başlıyor. Mecliste bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "Ekonomi politikalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.

Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları şöyle;

“2023 yılının ilk 9 ayında Türkiye ekonomisi yüzde 4.7 oranında büyüme kaydetmiş, yıllıklandırılmış milli gelirimiz 1 trilyon 76 milyar dolar seviyesine yükselmiştir. Yılın 3. çeyreği itibarıyla programımızla uyumlu bir patikada büyümede daha dengeli bir kompozisyon ortaya çıkmaktadır. 

2024 yılı için ekonomimizin dengeli bir görünüm sergileyerek büyümeyi sürdürülebilir kılan net ihracat ve sabit sermaye yatırımlarının desteği ile yüzde 4 büyüme oranına ulaşması hedeflenmektedir. 

Haziran ayında başlatılan parasal, miktarsal sıkılaştırma ile enflasyon beklentilerinin, fiyatlama davranışlarının bozulmasının kontrol altına alınması hedeflenmiştir. 2024 yılının ikinci yarısından sonra enflasyonda yıllık bazda belirgin bir düşüş beklenmekte, bu dönemde itibaren kalıcı bir dezenflasyon sürecine geçilmesi öngörülmektedir. 

Güncel veriler son aylarda enflasyonda düşüş eğiliminin başlamış olduğunu göstermektedir. 

‘ENFLASYON TEKRAR TEK HANELİ RAKAMLARA ÇEKİLECEK’ 

2025 yılında istikrar dönemine geçilecek, enflasyonda gerileme hız kazanacak, 2026 yılında enflasyon oranı tekrar tek haneli rakamlara çekilecektir. 

Bugün açıklanan hesaplara göre cari fazla verdiğimiz ay sayısı 3’e yükselmiştir. Cari işlemler dengesi açığının azalmaya devam etmesi öngörülmektedir. 

Ekim ayında cari işlemler dengesi fazla vermiştir. Yıl sonunda cari işlemler açığının 42.5 milyar dolar olan OVP’ye yakın bir seviyede gerçekleşeceği öngörülmektedir.

‘İŞSİZLİK 11 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİ’

İş gücü piyasalarımız olumlu görünümünü korumakta, ekonomimizi istihdam oluşturma kabiliyetini güçlü bir şekilde sürdürmektedir. İşsizlik oranı gerilemeye devam etmektedir. 2023 yılında yaşanan deprem felaketi sonrasında iş gücü piyasalarında alınan önlemler sayesinde istihdam kaybının sınırlı düzeyde kalması sağlanmıştır. Ocak-Eylül döneminde istihdam 504 bin kişi artmış, işsizlik oranı 0.9 puan azalarak yüzde 9.1’e gerilemiştir. Bugün en güncel açıklamaya göre ekim ayı işsizlik oranı 11 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8.5’e düşmüştür. Dikkat çekici olan artan istihdamda gençlerin ve kadınların ağırlıkta olduğunu söylemek isterim. Bu önemli bir gelişme. İşsizlik oranı Kasım 2012’den bu yana en düşük seviyesine düşmüş bulunmaktadır. 2023 yılı geneli için İşsizlik oranının 10.1’in altında tek haneli olarak gerçekleşeceğini şimdiden rahatlıkla ifade edebilirim.

Önümüzdeki dönemde katılım finansa yönelik uygulamaları geliştirecek, sektörün reel sektöre katkısının daha da artırılmasını temin edeceğiz. Giderek yaygınlaşan yeşil finans yanında sosyal etki tahminleri, mavi bonolar gibi yatırım araçları yoluyla finansal sistemimiz geliştireceğiz.

‘REZERVLERİMİZ TARİHİ REKOR SEVİYELERE ULAŞMIŞTIR’

Son dönemde uyguladığımız politikaların etkisi ile yatırımcı güveni artmış, CDS primi belirgin bir şekilde gerilemeye başlamıştır. Rezervlerimiz güçlenmiş, kur oynaklığı azalmış ve finansman koşulları iyileşmiştir. Merkez Bankası rezervlerimiz 1 Aralık tarihi itibarıyla 140.1 milyar dolar ile tarihi rekor seviyelere ulaşmıştır. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi gerilemeye devam etmektedir."

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV