Artık fırsat mırsat yok! İslam Memiş gram altın almayı umanlara net yanıt verdi
Bazı mücevher ve kuyumcu ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi. Bu, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden yapılacak ithalatta geçerli olacak. Karar 3 gün sonra yürürlüğe girecek. Peki bunun yansımaları ne olacak?
Bazı kuyumculuk ürünlerinin ve mücevherlerin AB dışındaki ülkelerden ithalatına yüzde 20 ek mali yükümlülük getirildi.
Haber Global muhabiri Gizem Bilen konuğu Finans Analisti İslam Memiş'in karara ilişkin görüşlerini aldı.
Kararı değerlendiren Memiş, "Tabii ki içerideki dengeyi biraz daha dengede tutmak yine döviz talebini azaltmak geliri artırmak biraz da ihracatı desteklemek gibi koşulları planda tuttuklarını gözlemliyoruz. Bu kararlarla birlikte farklı açıklamalarda gelmeye devam ediyor. Ama mücevherat grubunda altın tarafına ithalat tarafında olan gruplara ek vergi yükümlünün tekrar getirilmesi, vatandaşları sektörü çok olumsuz yönde etkileyeceğini ben şahsen düşünmüyorum ancak daha resmî gazetede yayınlanmayan ancak kamuoyunun gündeminde olan iki önemli karar daha var. O da altın kotası altın ithalatındaki kota diğeri de bir gram haricinde altında altın üretilmeme işte bu sebeplerde işte hem piyasayı bozacak hem vatandaşı etkileyecek hem de fiyatları etkileyecek etkenler arasında. Evet yani dün akşam belirme gazetede yayımlanan kararla birlikte çok vatandaşı mağdur edecek bir şey söz konusu olacağını düşünmüyorum ancak siz bugün bir vatandaş olarak düğüne gidiyorsunuz, nişana gidiyorsunuz. Bir gram altına paranız yetmiyor. Haliyle yarım gram veya 0,25 gram altın almak ihtiyacı hissediyorsunuz. Adet ve geleneklerimiz var ve dolayısıyla buna yok demek bence çok yanlış bu kararı mutlaka gözden geçirmesi gerekiyor. Diğer yandan kota, kota uygulaması da içeride talebin artışı birlikte fiyatlara direkt yansır yani sizin internette görmüş olduğunuz veya görmüş olduğunuz fiyatları unutun, direkt serbest piyasa koşullarında baz alın ve piyasa koşullarında yoluna devam eden bir altın fiyatları gündeme gelir. Bu sabah bunun etkileşimini gördük. Mesela gram altın ekranlarda 1.670 lira görülen gram altının sabah saatinde serbest piyasalarda yüzde 4'lük ve değer artışıyla 1.770 lira seviyesine kadar yükseldiğini gördük. Özellikle o bizim külçe altınlar dediğimiz ve sektör genelde dolarla buna satın alır. Onu da 65.200 dolar seviyesine kadar yükseldiğini bugün gördük yüzde 4bir değer artış vardı. Düne baktığımızda zaman 60.200 dolar seviyesindeydi. Yani bu rakamlar inanılmaz rakamlar, korku, panik ve talepten kaynaklanan bir fiyatlama ancak resmi gazetede yayınlanırsa bu kota uygulaması ve bir gram altınının altında rafinenin altın üretmeyecek konusu resmi gazete yayımlanırsa ve tekrar gözden geçirilmezse piyasa ciddi bir anlamda etkilenir. Vatandaşlar da etkilenir ve mağdur olur. Öncelik işçilik ve makas aralıkları gündeme gelir. Bu çok önemli. Hiçbir zaman o televizyonda bilgisayarda gördüğünüz rakamlar serbest piyasalarda geçerliliğini korumaz yine en az 50 liralık bir makas aralığı oluşur. Diğer yandan yine mutlaka bir işçilik farkı oluşur ve bu işçilik farkıyla birlikte o gram altın fiyatına yansır o da halkın cebine yansır. Dolayısıyla fırsatçılar beraberinde getirir. İstismar beraberinde getir ve farklı bir piyasa koşulları doğurur. Peki olacak sonuçta yine polisiyeye önlemlerle sektörler bir şekilde baskı altında tutulmaya çalışacak." diye konuştu.
Kararın ardından Memiş, yarım altının kalkmasının altın fiyatlarının artacağını söyledi.
GRAM ALTIN İÇİN EYLÜL - EKİM UYARISI
Gram altına ilişkin ise Memiş, "1.730 1.740 lira aralığında şu anda muhtemelen biz eylül ekim gibi 1.800'lü rakamları rahatlıkla konuşabiliriz. Yani 1.700 lira seviyesinin altındaki her rakam bulunabilirse düne kadar bulunabiliyordu. Bence iyi bir alım fırsatıydı. Ben bundan sonra 1.700 lira seviyesi altında sarkmaların çok zor olacağını tahmin ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Haber Global TV