Otomobilini takas etmek isteyenler ne diyor? 'Kenarda 3-5 bin TL param bulunsun...'

ÖZEL HABERLER
Otomobilini takas etmek isteyenler ne diyor? 'Kenarda 3-5 bin TL param bulunsun...'
İkinci el otomobil satışlarındaki yüksek fiyatlar vatandaşları düşündürüyor. Fotoğraf: İHA

Bazı vatandaşlar nakit ihtiyaçlarını karşılamak için otomobillerinin modelini düşürmek istiyor. Takas yöntemi ile hem hala bir otomobil sahibi olmak hem de bir miktar para kazanmak isteyenler ilan sitelerine otomobillerini koyuyor. Peki şu anda aracını takas etmek isteyen vatandaşlar ne söylüyor?

Bir kişi otomobil aldığında bir sonraki hedefi, aracını daha üst segment bir modelle değiştirmek olabilir. Araç satış ilanlarında 'yüksek model üstüne para vereceğim araçlarla takas olur' gibi ilanlarla karşılaşmışsınızdır.

Bazen de vatandaşlar nakit ihtiyaçlarından dolayı otomobillerini takasa koyuyor. Vatandaş böylece hem yine bir otomobil sahibi olmaya devam ediyor hem de elinde bir miktar nakit para kalıyor. 

'ARABASIZ KALMAK İSTEMİYORUM, PARA DA LAZIM'

Bir ilan sitesinde 2020 model sedan otomobilini 680 bin TL'ye satışa koyan Hüsamettin Polat, sigorta, kasko ve benzin nedeniyle masraflar arttığı için aracını satışa çıkardığını söylüyor. Polat, "1 aydır kontak açmıyorum. Araç giderleri yükseldi. Otomobil çalışmasa bile yıllık maliyeti 20 bin TL'yi buldu. Hem zaten ekonomik olarak sıkıntılı bir durumdayım. Daha farklı işlere girmek istiyorum" dedi.

Polat, daha düşük bir araç almak istediğini de belirterek, "Ekonomik sıkıntılar bizi yordu. Borç aldığım bir-iki kişi vardı onların da paralarını vermem gerekiyor. Arabasız da kalmak istemiyorum ama cebimde para da olsun istediğim için satışa çıkardım" şeklinde konuştu.

Otomobilini takas etmek isteyenler ne diyor? 'Kenarda 3-5 bin TL param bulunsun...' - Resim : 1

'YENİ EVLENDİM, BORCUM VAR'

Şafak Onur Koyupınar da 2014 model orta sınıf hatchback otomobilini 155 bin TL'ye satışa çıkardı. Yeni evlenen Koyupınar, "İhtiyaçlarım var, yeni evlendim hem altımda arabam olsun hem de üzerine para da almak istedim. Yaklaşık 2 aydır ilanda. Arayan çok fazla kişi var ama istenilen fiyatı vermiyorlar. Evlilik sürecinde çok fazla masraf yaptım" ifadelerini kullandı.

2011 model lüks bir Avrupa yapımı otomobilini satışa çıkaran özel bir firmada çalışan Sedat Özgen, takas için 280 bin TL istiyor. Borcunun arttığını söyleyen Özgen, "Borçlarım var ödemem gerek. Hem durumum düzelsin, hem de kenarda 3-5 bin lira param bulunsun diye satacağım" diye konuştu.

Aracını sattığı zaman aynı fiyata bunun gibi bir araç bulamayacağını da hatırlatan Özgen, "Nakit satacaktım ama bu dönemde arabasız olmuyor. Hem satarsam aynısını aynı fiyata alamazdım. Zaten arabaya binemiyorum, en azından ihtiyaçlarımı karşılamış olurum" dedi.

Alman marka otomobilini satışa çıkaran Recai Atalay da ödemesi gereken ev kredisi nedeyle aracını 356 bin TL'ye satışa çıkarmış. Atalay, "Borcumdan önce Alman marka lüks sedan bir otomobil ile takas etmek istedim hemen hemen benim araçla aynı fiyat, hatta 13-15 bin TL fazlasıydı. Ancak şu dönemde daha düşüğüne üzerine para alabileceğim araç arıyorum" diyor.

Atalay, "Ekonomik durumum sıkıntılı biraz. Dolar 18 TL'yi gördüğünde oto galeriye vermiştim 393 bin TL istemiştim. Baktım olacak gibi değil fiyatı düşürdüm" değerlendirmesinde bulundu.

'BİREYSEL SATIŞLAR...'

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel araç satışlarında karşılaşılan, ekonomik nedenlerle aracın alt modelle değişimi ve üzerine para alınması durumunun genellikle bireysel satışlarda olduğunu ifade ediyor. Ertemel, "Kişi, ekonomik nedenlerden dolayı aracını satar ama ekonomik nedenle küçülttüm demez. Esasında kayıt dışı işi yapanların araç alım-satımı yapmıyor. 'Biniciyiz ihtiyaçtan dolayı satıyoruz' diye izledikleri bir yol" diyor.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler