Anayasa Mahkemesi İş Bankası’nın vergi cezası başvurusunu karara bağladı

anayasa mahkemesi
Anayasa Mahkemesi İş Bankası’nın vergi cezası başvurusunu karara bağladı

Anayasa Mahkemesi, İş Bankası’nın çalışan sandığına yaptığı katkı ödemeleriyle ilgili vergi cezalarının mülkiyet hakkı ihlali olduğuna karar verdi.

İş Bankası, “İş Bankası Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı'na yaptığı katkı payı ödemelerinin ücret olarak değerlendirilerek vergi cezası kesilmesiyle ilgili hukuk mücadelesini kazandı.

Banka, 2018 dönemi için kesilen cezayla ilgili yerel mahkeme ve Danıştay süreçlerinden sonuç alamayınca Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Sözcü'den Yusuf Demir'in haberine göre; dosyayı inceleyen Yüksek Mahkeme, İş Bankası'nı haklı buldu.

Yüksek Mahkeme'nin karar metninde konuyla ilgili gelişmeler şöyle özetlendi:

"Vergi idaresince banka nezdinde 2007-2011 arasındaki dönem için yapılan vergi incelemesinde 23.11.2012 ve 1.4.2013 tarihli iki vergi inceleme raporu düzenlendi.

Raporlarda; bankanın çalışanları adına yapılan ödemelerin ücret mahiyetinde olduğu, bu ödemelerin Gelir Vergisi Kanunu'nda yazılı şartları taşımaması nedeniyle ücret matrahından indirilemeyeceği kanaatine varıldığı kaydedildi.

Bu doğrultuda, ödemeler üzerinden gelir vergisi ödenmediği gerekçesiyle vergi ziyaı cezalı gelir vergisi çıkarıldı. Ayrıca vergi matrahının eksik hesaplandığı gerekçesiyle de cezalı damga vergisi hesaplandı."

 

Kaynak: Haber Global TV

iş bankası anayasa mahkemesi