Amerikan havayolu United Airlines'tan 110 uçaklık sipariş

Havacılık Ekonomi haberleri
Amerikan havayolu United Airlines'tan 110 uçaklık sipariş
Fotoğraf: DepoPhotos

Amerikan havayolu şirketi United Airlines, özellikle tedarik zincirindeki sorunlar karşısında ihtiyatlı davranarak iki firmaya toplam 110 uçaklık kesin bir sipariş verdi.

Sipariş, 2028-2031 yılları arasında teslim edilmek üzere 50 adet Boeing 787-9 “Dreamliner” ve 2028-2030 yılları arasında teslim edilmek üzere 60 adet Airbus A321neo uçağını kapsıyor. İki üreticinin (hiç uygulanmayan) liste fiyatı üzerinden bu siparişin değeri 22,4 milyar doları buluyor.

United Airlines Ticarî Direktörü Andrew Nocella ,gazetecilerle yaptığı açıklamada, "Normalde bu kadar önceden sipariş vermezdik" dedi.

Beklenen gecikmeler

Nocella, ancak "üretim hatları artık tedarik zincirindeki sorunlar nedeniyle sık sık sıkıştığını ve teslimat gecikmelerinin gittikçe arttığını” belirterek, 2021'de sipariş edilen uçakların "şüphesiz önemli gecikmelere maruz kalacağını" söyledi.

Şirket, “ihtiyaç duyduğu uçaklara ihtiyaç duyduğu anda” sahip olmak için 2021 ve 2022 için satın alma opsiyonlarını çoktan devreye soktu.

Andrew Nocella, o dönemde "sektörün pandemi belasından muzdarip olduğunu, bunun da United'ın mümkün olan en iyi sözleşme koşullarını güvence altına almasını sağladığını" belirtti.

Gözlemciler, uzman web sitesi Planespotters'a atıfta bulunarak, United Airlines’ın filosunun ortalama yaşının (16,4 yıl) rakipleri Delta Air Lines (15,1 yıl) ve American Airlines'tan (12,9 yıl) daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

"Büyüyen fırsatlar…”

Merkezi Chicago’da bulunan grup ayrıca, 50 adede kadar ilave Dreamliner ve 40 adet A321neo uçağı için yeni opsiyonlar sunduğunu duyurdu. Liste fiyatı üzerinden bu partinin değeri 19,7 milyar dolara karşılık geliyor.

Şirketin CEO'su Scott Kirby, "United için parlak bir gelecek inşa ediyoruz ve bu sipariş, zaten başarılı olan iş planımızı önümüzdeki on yıla ve ötesine taşıyor" dedi.

Kirby, "Hem uluslararası hem de yurt içinde büyüyen fırsatlardan tam olarak yararlanmak için yeni ve daha büyük uçaklar eklemeye devam ederken, stratejimizin doğru olduğundan eminim" diye ekledi.

Havayolu, 2023 ile 2032 yılları arasında toplamda yaklaşık 800 uçak teslim almayı bekliyor.

 

Kaynak: Ajans Bizim

United Airlines havayolu şirketleri havacılık ekonomi haberleri boeing Airbus