Altın ve doların gözü FED Başkanı Powell'ın bugünkü konuşmasında!

Ekonomi haberleri Altın dolar FED
Altın ve doların gözü FED Başkanı Powell'ın bugünkü konuşmasında!

Küresel piyasalar, Fed Başkanı Jerome Powell’in Kansas Fed tarafından her yıl organize edilen merkez bankacılığı konferansı Jackson Hole’de bugün TSİ 17:05’te yapacağı konuşmaya kilitlendi.

Fed’in 2023’ün geri kalanında bir faiz artırımı daha yapıp yapmayacağına ilişkin mesajlar, 21 yılın zirvesine yakın seyreden doların da yönünü belirleyecek.

Yeni işsizlik başvurularının geçen hafta düşmesi de doları destekleyen bir unsur oldu. Dolar endeksi perşembe günü başlayan Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu’nun ilk gününde yüzde 0,5’in üzerinde yükselişle 103,88 düzeyine kadar çıktı. Endeks önceki oturumda iki buçuk ayın zirvesi olan 103,98’i görmüştü

Bu hafta Avrupa ve ABD’den gelen olumsuz öncü İmalat PMI verileri doların güvenli liman cazibesini artırmıştı. Euro/dolar paritesi de güçlenen dolar karşısında yüzde 0,40’a yaklaşan düşüşle 1,08 düzeyine kadar geriledi.

İngiltere’de sanayi üretimindeki sert düşüş teknik resesyon ihtimalini güçlendirdi ve İngiltere Merkez Bankası’nın faiz artırım adımlarıyla yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 5,2 yükselen sterlin Jackson Hole öncesi dolar karşısında yüzde 0,64 düşüşle 1,2638 düzeyine kadar geriledi. Sterlin/ dolar kuru Eylül 2022’den bu yana dolar karşısında güçleniyor.

Kaynak: Haber Global TV

küresel piyasalar altın dolar euro Gündem haberleri ekonomi haberleri