Almanya enflasyonu nasıl düştü?

Ekonomi haberleri
Almanya enflasyonu nasıl düştü?

Almanya Federal İstatistik Enstitüsü Destatis, tüketici fiyatlarındaki artışın, yüzde 3,8'e keskin bir düşüşün olduğu ekim ayına kıyasla kasım ayında 0,6 puan daha düşük belirlendiğini duyurdu.

Destatis tarafından açıklanan verilere göre, Almanya'da enflasyon kasım ayında düşmeye devam ederek, yıllık olarak yüzde 3,2 olarak belirlendi ve fiyat artış hızı Haziran 2021'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Bu veri, Avrupa Merkez Bankasının gelecek yıl faiz indirimine gitme olasılığını teyit etti.

Destatis tarafından yapılan basın açıklamasında, Avrupa Merkez Bankası için bir ölçüt teşkil eden uyumlaştırılmış fiyat endeksi de Kasım ayında temelde yüzde 2,3'e gerileyerek orta vadeli hedef olan %2'ye yaklaştı.

Almanya'da enflasyondaki düşüş, ilk çeyrekte yüzde 9'a yakın değerlerden bu yana dikkat çekicidir. Bu düşüş, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının etkisiyle yavaşlayan bir ekonomi zemininde elde edildi.

Enerji fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından 2022'deki artışın ardından baz etkisiyle yıllık temelde yüzde 4,5 oranında düştü. Hizmet fiyatlarındaki artış, özellikle tren ve otobüs kullanıcıları için ucuz sezonluk biletler nedeniyle yavaşlamaya devam ederek yüzde 3,4'e geriledi.

Gıda enflasyonu üst üste sekizinci ayda da geriledi, ancak yıllık temelde yüzde 5,5 ile yüksek seyretmeye devam ediyor.

Almanya dışında İspanya'da da enflasyon, özellikle akaryakıt fiyatlarındaki düşüş sayesinde kasım ayında yıllık temelde yüzde 3,2'ye geriledi.

Bu veriler, piyasalarda spekülasyon konusu olan Avrupa Merkez Bankasının 2024 yılında ilk kez faiz indirimine gitmesi olasılığını arttırıyor. AMB, Avro bölgesinde fiyatlardaki belirgin yavaşlamayı dikkate alarak, ekim ayında faiz oranlarını mevduatlar için yüzde 4.0 ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde tuttu.

Ücret eğilimlerini yakından takip eden AMB’nin önde gelen isimleri, bu seviyelerin enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde aşağı çekmeye yardımcı olacak kadar uzun süre korunması gerektiğini belirtiyor.

Destatis'in açıklamasına göre, Almanya'da nominal ücretler üçüncü çeyrekte yıllık olarak yüzde 6,3 oranında arttı. Reel yüzde 0,6 olan artış, 2021'in ikinci çeyreğinden bu yana en iyi performansı gösterdi.

Kaynak: Ajans Bizim