Airbus sevkiyatları gecikecek

Ajans Bizim
Havacılık
Airbus sevkiyatları gecikecek
Fotoğraf: DepoPhotos

Airbus, devam eden tedarik sorunları nedeniyle 2024 ve 2025'in sonlarında yapılması beklenen uçak sevkiyatında birkaç aylık gecikme meydana geleceği konusunda havayolu şirketlerini bilgilendirmeye başladı.

Bir Airbus sözcüsü, “Müşterilerimizle sürekli diyalog halindeyiz. Hâlâ karmaşık bir ortamda çalışıyoruz" dedi. Sözcü, teslimat tarihleri hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Avrupalı uçak yapımcısı Airbus, parça sıkıntısı ve darboğazların damgasını vurduğu ocak ayındaki teslimata geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50 artışla yeni yıla başladı.

Ancak geçen hafta Dublin'de düzenlenen Airline Economics konferansındaki konuşmacılara göre, motor ve diğer bileşenlerin arzı nispeten sınırlı kalmaya devam ediyor ve talepteki artışı karşılayacak uçak sıkıntısı yıllarca sürebilir.

Birçok Airbus ve Boeing tek koridorlu uçak, daha şimdiden bir yıla kadar gecikmeyle teslim ediliyor. 

Air Lease Üst Yöneticisi Steven Udvar-Hazy, konferansta yaptığı konuşmada, "Bugünlerde bu durum neredeyse norm haline geldi" dedi.

Airbus, geçen yıl 735 uçakla teslimat hedefini aşmıştı. Sektör uzmanları, Avrupalı grubun 15 Şubat'ta sonuçlarını açıkladığında 2024 yılı için yaklaşık 800 uçak teslim etme hedefini açıklamasını bekliyor.