İstanbul'a dönemeyenler... 'Kredi çekerek taşınabilirim!'

Web Özel
İstanbul'a dönemeyenler... 'Kredi çekerek taşınabilirim!'
Fotoğraf: Shutterstock

Evden çalışma düzeninde İstanbul'daki evlerini kapatanlar tekrar İstanbul'a taşınmakta güçlük yaşıyor. Öte yandan İstanbul'u kazanan üniversite öğrencileri de ev bulamamaktan şikayetçi... Söz konusu problemi yaşayanlar anlatıyor...

İstanbul'un kiralık konut sıkıntısı sürüyor. Merkezi semtlerde uygun fiyatlı ev bulamayanlar, uzak mahallelere ya da şehir dışına taşınırken, İstanbul'a taşınmak isteyenler ve bir noktada buna mecbur olanlar ise bütçesine uygun ev bulamıyor.

İstanbul'da iş bulan ya da pandemi sırasında evden çalışma düzenine geçildiği için İstanbul'daki evlerini kapatıp örneğin; ailelerinin Anadolu'daki evlerine dönenler, İstanbul'a geri dönememekten şikayetçi.

Bunların yanı sıra üniversite sınavında aldığı puan yettiği halde ev sıkıntısı yüzünden tercihleri arasına İstanbul'daki üniversiteleri yazamayan ya da yurt çıkana kadar eğitimini erteleyen öğrencilerin sayısı da bir hayli fazla.

'ANCAK KREDİ ÇEKEREK İSTANBUL'A TAŞINABİLİRİM'

İstanbul'dan taşınmadan önce Kadıköy, Moda'da oturan yazılım uzmanı Ege Utkucu, 2020 yılının Şubat ayında 2 bin 650 lira kira verdikleri bir evde kaldıklarını ve pandemi başlayınca evden çalışma düzeni nedeniyle Manisa'daki aile evine döndüğünü ifade ediyor. Utkucu şu an İstanbul'da ev tutmak için gereken masrafı karşılamasının kendisi için çok zor olduğunu belirtiyor.

İstanbul'a dönemeyenler... 'Kredi çekerek taşınabilirim!' - Resim : 1

“Şu an ancak kredi çekip İstanbul'a taşınabilirim” diyen 32 yaşındaki Utkucu, ev tutma aşamasında toplu ödemesi gereken kira, depozito ve emlakçı bedelini karşılamasının mümkün olmadığını ve gözüken tek mümkün senaryonun kurulu bir evde oda tutmak olduğunu vurguluyor.

Utkucu, yazılım dünyasında pandemiden sonra şirketlerin uzaktan çalışmayı sürdürdüğünü zira şirketlerin çalışanları ofise çağırmaları halinde kira bedellerinden dolayı ilave prim ödemek zorunda olduklarını aktarıyor ve ekliyor:

"İşe başlarken şirketle konuşuyoruz. Ofisten çalışmamızı istemeleri halinde 3'te bir daha fazla maaş talep ediyoruz. Şirket bunu kabul etmezse de birçok konuda fedakarlık yapmamız gerekiyor. Mesela uygun maaşı alamazsam arabamı satmam gerekir."

Utkucu ayrıca, yaklaşık 3-4 ay önce Moda, Küçükyalı ve Kozyatağı civarında ev baktığını ve kiraya ayırdığı 6-7 bin TL ile bu civarlarda güzel şartlarda ev bulamadığını kaydediyor.

'BÜTÇEME UYGUN EV BULAMIYORUM'

Bir şirkette müşteri temsilcisi Tuğçe K., İstanbul'da üniversitede okurken yurtta kaldığını ve mezun olur olmaz pandeminin başladığını söylüyor. Bunun üzerine memleketi Muş'a aile evine döndüğünü ifade eden Tuğçe K., akabinde iş bulduğunu ve evden çalışmaya başladığını aktarıyor.

Ailesiyle pek sorun yaşamadığını aktaran Tuğçe K. bunun yanı sıra, "26 yaşındayım yine de kendi evimde yaşamayı isterdim. Sonuçta bu evde uymam gereken kurallar var" derken pandemi bitince İstanbul'a geri gelip tek başına eve çıkma planı yaptığını ancak artan kiralar nedeniyle İstanbul'a bir türlü gelemediğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:

"Eğer şirketim beni ofise çağırsa istifa etmek zorunda kalırım çünkü İstanbul'da bütçeme uygun ev bulamıyorum."

'İŞ TEKLİFİNİ REDDETTİM'

Reklamcı Pınar Durgun Ankara'da yaşıyor. Durgun geçtiğimiz günlerde İstanbul'da bulunan ABD merkezli bir reklam ajansından iş teklifi aldığını söylüyor ve "Görüşmelerin ardından kendileri için en uygun aday olduğumu söylediler. Ancak İstanbul'da yaşamam gerektiğini ifade ettiler" diyor.

İstanbul'dan ev baktığını ancak uygun ev bulamadığını söyleyen Durgun, "Türkiye şartlarına göre yüksek sayılabilecek bir teklif yaptılar ancak kiralar o kadar artmış ki yine de uygun fiyata ev bulamadım" diyor. Durgun ev bulaması nedeniyle iş teklifini reddetmek zorunda kaldığını söylüyor.

'BEŞİKTAŞ'TA EV YOK' 

Emlak Danışmanı Ekrem Gençaslan'ın emlak ofisi Beşiktaş'ta bulunuyor. Beşiktaş'ın öğrencilerin yoğun olarak ev aradığı bir semt olduğunu belirten Gençaslan, bu sene öğrencilerin ya da İstanbul'a taşınacakların ev bulmakta zorlanacağı görüşünde.

"Bunun sebebi net: Ev yok" diyen Gençaslan "Ev fiyatlarındaki artış nedeniyle kiracılar çıkmıyor. Yabancı sayısındaki artış ve kentsel dönüşüm de etkiliyor. Evini kentsel dönüşüme veren kiraya çıkıyor çünkü" diyor. Gençaslan Beşiktaş'ta 2+1 evin 7 bin liradan başladığını söylüyor ancak kendi ellerinde bile bir ya da iki ev kaldığını ifade ediyor. 

'İNŞAAT MALİYETLERİ YÜKSELDİ' 

İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş ise 2 yıl süren pandemiye dikkat çekiyor ve küçük ölçekli inşaat yapılamadığını belirterek "İnşaat maliyetleri yükseldi" diyor. Yeşiltaş "Arz ve talep arasındaki makasta talep açıldı. İnsanlar satılık daire alamıyor; bu yüzden evlerinden de çıkmıyor. Ev değiştiren de yok" derken bu yılın öğrenciler ve ev arayanlar için zorlu geçeceğini belirtiyor.

Kaynak: Web Özel

İstanbul kiralık konut ev çalışma ofis