ABD'de 3 banka iflas etti, altın fiyatı arttı

Altın yorumları ONS altın çeyrek altın Gram altın

Amerika'da bankaların iflas açıklamalarının ardından uluslararası piyasada altın fiyatları hareketlendi.

ABD'de Silikon Vadisi (SVB) ve Signature bankalarının iki gün arayla iflas etmesi sonrası altın fiyatları yükselişe geçti. Ons altın 1 buçuk ay sonra 1900 dolar seviyesinin üzerine çıktı.

Altın fiyatları yükselişe geçti. ABD’de yaşanan banka iflasları güvenli liman olarak görülen altına talebi artırdı. Ons altın, küresel piyasalardan gelen haberler sonrası 1 buçuk ay aradan sonra 1900 dolar seviyesini aştı. Ons altındaki yükseliş gram altına da yansıdı. Gram altın bin 187 lira seviyesini gördü.

İÇ PİYASADA KAR SATIŞLARI GELDİ

Altında yaşanan yükseliş iç piyasayı da hareketlendirdi. Altının yükselişini fırsat bilen bazı vatandaşlar kâr satışı için Kapalıçarşı’nın yolunu tuttu. Kapalıçarşı’da çeyrek altın bin 945 lira, yarım altın 3 bin 888 lira, tam altın 7 bin 751 liradan satılıyor.

Finans Analisti İslam Memiş, Haber Global muhabiri Gizem Bilen'e, altın fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Altın fiyatlarına ilişkin konuşan Memiş, "Özellikle bugün saat 15.30'da Amerika tarafından enflasyon verisini de takip edeceğiz. Bu da altın fiyatları üzerinde bir etkisi olacak. Çünkü 22 Mart'ta Amerika Merkez Bankası FED'in faiz kararı açıklanacak, muhtemelen 25 baz puanlık bir faiz arttırımıyla tekrar yoluna devam eden bir FED var. Ancak 50 baz puanlık bir beklenti vardı, bu bankacılık kriziyle alakalı haber akışları FED'i biraz daha frenlemesine neden olduğunu tahmin ediyorum. O yüzden 50 baz puan değil de 25 baz puanlık bir faiz arttırımı gündeme gelebilir. Önemli olan Amerika Merkez Bankası hazirandan sonra biraz daha kenara çekilebilir. Bu faiz arttırımlarını geciktirebilir ve 2024 yılının ilk çeyreğiyle alakalı tekrar faiz indirimlerine gideceği beklentisi var. Bu da altın fiyatlarının önünü açacak faktörler arasında." dedi.

"1.850, 1.840 DOLAR SEVİYESİNE KADAR GERİ ÇEKİLEBİLİR"

Sözlerine devam eden Memiş, "Ons altında 1900 dolar seviyesinde dengelenme çabasını sürdürüyor ama bugün saat 15.30'da yani enflasyon rakamı açıklandıktan sonra, tekrar kısa vadeli bir geri çekilme bu hafta için bekliyorum. 1.850, 1.840 dolar seviyesine kadar geri çekilebilir bu bir düzeltme hareketidir, kar satıcıdır ve rahatlama haberidir. Ancak orta ve uzun vadeye baktığımız zaman yine 2.000 dolar seviyesi üzerine ataklar gerçekleştirmesi muhtemel sonuç. Çünkü enflasyonla mücadele kolay olmuyor, jeopolitik riskler var, merkez bankalarının kontrolünde piyasalar var, merkez bankaları kenara çekilince piyasalar gerçek fiyatlamasını tekrar gösterebilir. Talep tarafında ciddi bir artış var. Özellikle merkez bankaları ciddi bir altın talebinde bulunuyor. Çin, Türkiye, Rusya, Irak, İran bu ülkeler yine altın talebini ciddi miktarda arttırıyor. Mesela ocak ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 23 tonluk altın alımı yaptı. Ciddi bir talep artışı ve ons altında yıl içerisinde 2.350 dolar seviyesine kadar bir yükseliş öngörülebilir." değerlendirmesinde bulundu.

MAKAS ARALIĞINA DİKKAT!

Gram altına ilişkin konuşan Memiş, "Gram altın TL fiyatında bir 50 TL'lik bir değer artışı vardı. Şu anda 1.175, 1.185 bu bar aralığında Kapalıçarşı piyasasında. Ancak ekranlarda vatandaşlar 1.140, 1.150 lira seviyesini görmeye devam ediyorlar. İşte bu 30 liralık makas aralığını mutlaka göz önünde bulundurmak lazım. Bankadan altın alacak olanlar, kuyumculardan altın alacak olanlar o ekranda görmüş oldukları fiyat değil de direkt bankalardan, kuyumculardan aldığı fiyata odaklanması gerekiyor. Burada da bir 25, 30 lira kadar bir makas aralığı var." ifadelerini kullandı.

GRAM ALTIN İÇİN 'HAZİRAN' UYARISI

Memiş, "Gram altında 1.140 lira seviyesine kadar bir geri çekilme mümkün olabilir, bu hafta ya da önümüzdeki hafta ama bu geri çekilmeleri ben yılın son geri çekilmeleri olarak gözlemleyeceğim. Çünkü orta ve uzun vadede altının gram fiyatını destekleyen birçok faktör var. Aslında rekorları daha görmedik. Yeni rekorları hazirandan sonra görmeye devam edebiliriz. Hem dolardan destek alıyor, hem ons'tan destek alıyor ve haliyle gram altın TL fiyatı da önümüzdeki aylarda itibaren 1.200'lü rakamları konuşuruz. Ve hazirandan sonra özellikle yaz aylarında 1.400, 1.500 lira seviyelerine yükselme ihtimali çok kuvvetli diye tahmin ediyorum." diye konuştu.

ALTINI OLANLAR VE ALACAK OLANLAR DİKKAT!

Elinde altın bulunduran vatandaşlara seslenen Memiş, "mutlaka yaz aylarını beklemeli" dedi. Memiş, altın almak isteyenler için ise bu hafta ve önümüzdeki haftanın son bir fırsat olabileceğini ifade etti. Memiş mümkün olduğunca altın borçlanılmaması gerektiği konusunda uyardı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Amerika banka altın fiyat iflas