Dolar yeniden güçleniyor! Euro düşüyor!

Ekonomi haberleri dolar FED
Dolar yeniden güçleniyor! Euro düşüyor!

Dün ABD Senato'sunda konuşan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in daha fazla faiz artırmak zorunda kalabileceğini söyledi. Senato başkanının açıklamalarının ardından dolar küresel spot ışıklarını yeniden üzerine çekerken dolar/TL bu sabaha 18.92 TL'den başladı. Euro/TL ise 19.93 TL

Dün ABD Senato'sunda konuşan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in daha fazla faiz artırmak zorunda kalabileceğini söyledi. Senato başkanının açıklamalarının ardından dolar küresel spot ışıklarını yeniden üzerine çekerken dolar/TL bu sabaha 18.92 TL'den başladı. Euro/TL ise 19.93 TL.

Fed Başkanı Powell, dün senatoda konuşmayla küresel piyasaların risk iştahını düşürdü. Küresel piyasaların spot ışıkları yeniden dolara yöneldi. Konuşmanın ardından doların 6 büyük para birimi karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi 104.27 seviyesinden 105.793'e yükseldi. ABD tahvilleri yükselişe geçerken, ABD borsalarında satışlar görüldü. 

Fed Başkanı Powell "Açıklanan son ekonomik veiler beklenenden daha güçlü geldi. Bu da nihai faiz oranlarının muhtemelen daha önce öngörülenden yüksek olacağına işaret ediyor" dedi. Geçtiğimiz hafta açıklanan işsizlik başvuru rakamları 195 bin beklentinin aksine 191 bin gelmişti. Powell "Eğer verilerin toplamı daha hızlı bir sıkılaşmaya ihtiyaç duyulduğuna işaret ederse, faiz artırımlarının hızını artırmaya hazırlıklı oluruz" dedi.

Dolar açıklamaların ardından küresel para birimleri karşısında değer kazanırken, TCMB ve BDDK'nın aldığı önlemlerin etkisiyle dolar/TL kuru sınırlı yükselerek 18.92 TL'ye kadar geldi. Euro/TL ise 20 TL'nin altında 19.92 TL'den başladı. 

Piyasalar Fed'in 25 baz puan yerine 50 baz puan artırım yapacağını fiyatlıyor. JP Morgan'ın senato sonrası yayınlanan raporda "Fed'in 50 baz puana dönüş yapması piyasaların kafasını karıştırır ve ekonomiyi sarsar" denildi. Raporda "Yarın açıklanacak işsizlik başvuruları yine güçlü gelirse Fed 50 baz puana dönüş yapacaktır." denildi.

Öte yandan içerde Hazine'nin nakit açığı Şubat'ta 171,5 milyar TL ile rekor seviyeye çıktı. Faiz dışı denge bu dönemde 140,1 milyar TL açık verdi. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar FED ekonomi haberleri