650 baz puan faiz artırımına en yakın tahmin İslam Memiş'ten geldi

İslam Memiş faiz TCMB
650 baz puan faiz artırımına en yakın tahmin İslam Memiş'ten geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, faiz oranını 6,5 puan artırarak yüzde 15'e yükseltti. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş dünkü yazısında 8 puanlık bir artış beklediğini söylemişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltti.

Açıklamada "Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5’ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir" denildi. Yani 650 baz puan faiz artırımına gidildi. 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dünkü yazısında Merkez Bankası'nın faiz kararının piyasaları ciddi biçimde etkileyeceği uyarısında bulunarak alarm vermiş ve "Şimdiden geçmiş olsun" demişti.

tv100 web sitesindeki yazısında bu konuya değinen Memiş, "Önemli bir gün önemli bir karar. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ilk kararları ve ilk sınavları" diyerek sözlerine başlamıştı.

800 baz puan tahmininde bulunmuştu

Piyasa kahini Memiş, "TCMB'nin faiz artırımına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak kaç baz puan olacak kimse bilmiyor. Herkesin bir tahmini var. Benim tahminim 800 baz puan. Gerçekleşmeyebilir çünkü ortaya mantıklı yorumlanacak bir hikâye yok. Ki TCMB'nin bir hamlede bu işi bitirmeyeceğini düşünüyorum." demişti.

Faiz artırımının zamana yayılabileceğini kaydeden İslam Memiş, "Bir de yabancı kuruluşlardan gelen tahminler, abartılı raporlar ve haberler var. Bunların amacı manipülasyon ve algı. Abartıyorlar, köpürtüyorlar. Amaçları ne? Kamuoyunda beklentiyi yüksek tutup gerçekleşmeyince 'Beklentinin altında faiz artırımı yapıldı& öyküsünü yaymak." diye konuşmuştu.

Sadece faiz artırımı ile tansiyonun düşmeyeceğinin altını çizen Memiş, "Yerli ve yabancı yatırımcıya güven vermek için faiz kararıyla ilgili gerçekçi bir metin hazırlanmalı. Fed bu söylem gücünü nasıl kullanıyorsa TCMB de aynı taktiği uygulamalı" şeklinde konuşmuştu.

Yabancıların tahmini neydi?

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs yüzde 40'lık adım beklerken, JP Morgan, Citibank ve Bank Of America ise yüzde 25 artırılacağı tahmininde bulunmuştu. 

Derecelendirme kuruluşu Fitch TCMB'nin faizi yıl sonuna kadar yüzde 25'e çıkarmasını ve 2024'te sabit bırakmasını bekliyordu. 

Peki piyasalar bu karara nasıl tepki verdi?

Dolar güne 23,56 TL'den başlarken, Euro 25,9004 TL'den başlamıştı. Karar sonrası dolar 23.66'ya euro ise 26.01'e yükseldikten sonra tekrar gerilemeye başladı. Saat 14:11 itibariyle euro 25,95, dolar ise 23.59 liradan işlem gördü. Ancak Merkez Bankası'nın detaylı açıklamasının ardından piyasalar yeniden yükselişe geçti. 14:35 itibariyle Dolar 24,17 lirayı aşarken, euro ise 26,60 liraya çıktı. Gram altın ise 1497 lira oldu. 

Kaynak: Haber Global TV

İslam Memiş Merkez Bankası faiz kararı gram altın dolar tl kuru ekonomi haberleri islam memiş yorumları dolar yorumları altın yorumları