6 soru 6 cevap / Dün piyasalarda ne oldu?

ÖZEL HABERLER
6 soru 6 cevap / Dün piyasalarda ne oldu?
Türk Lirası bugün dolar karşısında yüzde 10'dan fazla değer kaybı yaşadı. Fotoğraf: Reuters

Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değer kaybı hızla devam ederken Merkez Bankası dolara yönelen vatandaşları uyardı. Peki TL nereye gidiyor? Kur dün neden arttı? Önümüzdeki günlerde ne olacak? Gelin bu soruların yanıtlarına bir göz atalım.

1-TL’ye dün ne oldu?

Dün Türkiye piyasaları için oldukça hareketli bir gündü. Türk Lirası dolar karşısında hızla değer kaybetmeye devam etti. Dolar/TL gün içerisinde 13.45 seviyesinin de üstüne çıkarak rekor kırdı. Aslında kurun gün içerisinde gördüğü pek çok seviye rekordu.

Dün saat 00:00’dan itibaren Dolar/TL 11.36-13.45 seviyeleri arasında işlem gördü. Böylesine yüksek bir işlem bandını piyasalar uzun süredir görmemişti. TL’nin dün dolar karşısındaki kaybı yüzde 10’u aştı.  

2-Dolar neden rekor üstüne rekor kırdı?

Bu hafta içerisinde hükümet kanadından gelen açıklamalar ekonomide farklı bir döneme girildiğinin sinyallerini veriyor. Merkez Bankası’nın enflasyonun altına çektiği faizler de bu yeni dönemin sinyalleri olarak yorumlanıyor.

Piyasalar TL’nin ucuzlayıp ihracata dayalı bir büyüme modeline geçildiği açıklamalarına şimdilik olumlu tepki vermedi. Dün de bu para politikasının devamı ve Merkez Bankası’nın durumuna ilişkin olarak Cumhur İttifakı kanadından gelen açıklamalar kurun yukarı gitmesine sebep oldu.

3-Merkez Bankası ne diyor?

Merkez Bankası piyasaların kapanmasına yakın dün akşam saatlerinde bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada piyasada oluşan fiyatların aşırı olduğuna vurgu yapıldı. Merkez Bankası ayrıca dövize yönelen vatandaşlara ve şirketlere de şu ifadeleri kullanarak bir uyarıda bulundu: “Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur.”

Öte yandan dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştü.

4-TL’de bundan sonra ne olacak?

Belki de yanıtlaması en güç sorulardan birisi bu. Haberglobal.com.tr olarak uzmanlara başlıktaki soruyu yönelttik.

Profesör Seyfettin Gürsel: Bu durumda döviz bir yerde durur. Bu insanların beklentisine bağlı. Olan oldu artık. Bu çok ciddi enflasyona yansıyacak. Orada da tüketici ve idari fiyatları tutmak için devletin vermiş olduğu her türlü hem baskıyı hem idari fiyatları tutmaya çalışacaklar herhalde.

Profesör Cem Başlevent: Bir günde böylesi değer kaybı yaşadığımızı hatırlamıyorum. Halkın döviz bozdurmadığını görüyoruz. Yabancı yatırımcı zaten pek yok ortada. Kurun nereye kadar gideceğini kestirmek zor. Merkez Bankası'nın daha fazla sorumluluklarını ve görev tanımlarını düşünerek Türk parasını korumak için ne gerekiyorsa yapması gerekiyor.

Profesör Taner Berksoy: TL’nin değer kaybındaki ana sebep iktidarın faizleri düşük tutmaya çalışan politikasını sürdürmesi. Tahminimce faizi daha da düşürme niyetleri var.

5-Altın gelişmelerden nasıl etkilendi?

Gram altın pazartesi günü 662 TL seviyesinden kapatırken dün günü 731 TL’den kapattı. Serbest piyasada Cumhuriyet altını bir gün içerisinde yüzde 10’dan fazla değer kazanarak 4772 TL’den alıcı buldu.

6-Muhalefet partileri ne diyor?

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu bugünkü Gaziantep ve Şanlıurfa ziyaretlerini iptal ederek olağanüstü MKYK toplantısına başkanlık edecek. İYİ Parti Lideri Meral Akşener dün piyasalardaki gelişmeler üzerine, ekonomi kurmaylarını genel merkezde toplantıya çağırdı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ekonomideki gelişmelerin ardından dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü, bugün ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile bir araya geleceğini duyurdu.

Kaynak: Web Özel

özel haberler