Dolar rekorunu yeniledi

Ekonomi haberleri dolar FED Mehmet Şimşek
Dolar rekorunu yeniledi

Haftanın ilk gününe rekor seviyeden dolar kuru 21,21 TL ile rekorunu yeniledi. Euro kuru ise 22,6021 TL'den başladı. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek görevini dün devraldı. Bakan Şimşek "Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeceği kalmamıştır" mesajını verdi.

Haftanın ilk gününe cuma kapanışına göre rekor seviyeden 21,12 TL'den başlayan dolar kuru saat 13:32'yi gösterdiğinde yüzde 1,22 yükselişle 21,21 TL ile rekorunu yeniledi. Aynı şekilde Euro kuru ise 22,80 TL ile rekorunu yeniledi.

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek görevini dün eski Bakan Nureddin Nebati'den devraldı.

Bakan Şimşek "Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeceği kalmamıştır" mesajını verdi. Bakan Şimşek "Kurala dayalı, öngörülebilir bir Türkiye ekonomisi, özlenen refaha ulaşmamızda anahtar olacaktır" ifadesini kullanarak bir önceki politikalardan ziyade gerçekçi politikaların uygulanacağı mesajını verdi. Yeni Bakan Şimşek "Vakit kaybetmeden yeni Orta Vadeli Program çalışmalarına başlayacağız" dedi. Ancak bu açıklamalar doların ateşini söndürmeye yetmedi. Dolar kuru yeni haftaya yüzde 0,72 yükselişle 21,12 TL'den başladı. 

Piyasalar yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in atacağı adımları görmeyi bekliyor. 

Bugün Mayıs ayı enflasyon rakamları bekleniyor. Anketlerde mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 0,07 oldu. Yıllık enflasyonun ise yüzde 39,62'ye ineceği hesaplanıyor. TÜİK geçtiğimiz haftalarda açıkladığı üzere doğal gaz fiyatları sıfır fiyat yöntemiyle enflasyon hesaplamasına dahil edilecek. Hükümet Mayıs ayının başında 25 metreküpe kadar doğal gaz kullanımını ücretsiz sunmuştu.

Eski TCMB Başekonomisti Ali Hakan Kara "TÜİK'in doğal gazda sıfır fiyat yöntemini uygulaması aylık enflasyonu yüzde 2,4 aşağıya çeker" ifadesini kullanmıştı. Kara "Yıllık enflasyon yüzde 40'ın altına gerileyebilir" demişti. 

Küresel piyasalarda ise ABD verilerinin etkisi yaşanıyor. Cuma günü açıklanan Tarım Dışı İstihdam Verisi 190 binlik beklentilere karşılık 339 bin arttı. Bu verinin Fed'in faiz artışlarını durdurmaya yetecek bir veri olduğu varsayımıyla ABD borsalarında hızlı yükselişler görüldü. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi 103 seviyelerinden 104,11'e kadar yükseldi. 

Öte yandan Suudi Arabistan net petrol ithalatçısı olan gelişmekte olan ekonomiler adına kötü bir kararı açıkladı. Suudi Arabistan petrol üretiminde ek 1 milyon varillik daha kesinti yapacaklarını açıkladı. Karar ardından petrol fiyatları yüzde 1,50 yükselişle 77,27 dolara kadar yükseldi. 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları bankacılık Mehmet Şimşek