4 soru 4 cevap | Dolarda neler oluyor?

dolar faiz
4 soru 4 cevap | Dolarda neler oluyor?

Dolar/TL son 6 ayın en düşük seviyesinde. Vatandaşın dövize olan ilgisi azaldı mı? Merkez Bankası ne yapıyor? Faiz artışı kuru nasıl etkiliyor? Uzmanlar Haberglobal.com.tr okurları için değerlendirdi.

Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değer kazancı devam ediyor. Dolar/TL dün 6 ayın en düşük seviyesine gerileyerek 7 seviyesinin altını gördü. Dolar, Türk Lirası karşısında neden değer kaybediyor? Vatandaşın dövize olan ilgisi azaldı mı? İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Profesör Cem Başlevent ve Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan haberglobal.com.tr okurları için yanıtlıyor.

1- Faiz artışının kur üzerindeki etkisi nasıl değerlendirilmeli? 

Profesör Cem Başlevent: Kurun bu seviyelere gelmesindeki başlıca faktör faiz artırımı. Faiz artırımıyla birlikte TL yatırımların getirisi geçen yılın neredeyse iki katına çıkmış oldu ve yerli yatırımcının döviz ve altına yönelmesi yavaşladı.

Uluslararası yatırımcılar için de TL cinsi yatırımlar cazip oldu. Dolar/TL’nin 8,5’i gördüğünü anımsamak gerek. Kasım ve aralık aylarındaki kur seviyeleri Dövizi TL yapmak için gayet cazipti.

Ekonomist Enver Erkan: Kurun gerilemesi sürece yayılan bir durum. Son iki, iki buçuk aylık gerileme sürecinde yeni ekonomi politikalarının da uygulanmasının etkisi önemli. Uluslararası piyasalarda TL daha cazip hale geldi. Bu durum yabancıların TL’ye ilgisini pozitif hale getirdi. 

4 soru 4 cevap | Dolarda neler oluyor? - Resim : 1

Kredi faizlerini de dolaylı yoldan etikeleyen Merkez Bankası'nın karar verdiği politika faizi Eylül ayından bu yana kayda değer şekilde yükseldi.

2- Ekonomi yönetimindeki değişimin kur üzerindeki etkisi nasıl değerlendirilmeli?

Profesör Cem Başlevent: Ekonomi yönetimindeki değişim kesinlikle olumlu bir hava getirdi. Eski yönetimin birçok uygulamasından geri dönüldü. Bazı çevrelerce değişime bilinçli olarak fazlaca önem atfedilerek olumlu etkiler pekiştirildi ve yabancı yatırımcıların Türk Lirası üzerindeki pozisyonları çok kârlı hâle geldi. Borsaya, hazine tahvillerine, para takaslarına giren 20 milyar dolara yakın bir para var. Bu yatırımın zarar etmemesi için ellerinden geleni yapacaklardır.

3- Merkez Bankası bir müddet daha yüksek enflasyonla mücadele sinyali verdi. Bunun kur ve yatırım üzerindeki etkisi nasıl değerlendirilmeli? 

Profesör Cem Başlevent: Yabancı yatırımcıların en büyük endişesi Merkez Bankası’nın faizleri tekrar indirmesi. Çünkü TL'nin değer kaybı kazançlarını yok edebilir. Merkez Bankası şu an bir güvence veriyor ve ‘yeter ki paranızı buraya getirin’ diyor. Bu işlemler, tahvil ve hisse yatırımlarından ziyade, ağırlıklı olarak swap üzerinden yapılıyor ki bu da ülkeye giren paranın kısa sürede ve kolayca çıkabileceği anlamına geliyor.

4 soru 4 cevap | Dolarda neler oluyor? - Resim : 2Ekonomist Cem Başlevent

Ekonomist Enver Erkan: Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı faiz politikasını uzun süre devam ettirme üzerine. Şu an yurt dışı kaynaklı bir baskı yok. Bir süre sonra kurdaki iniş yavaşlayacaktır. Merkez Bankası rezervleri yenilemek durumunda. Önümüzdeki toplantıda faiz artırımı beklenmiyor ama enflasyon da yukarı doğru gidiyor.

4- Son günlerde dövize karşı olan talep nasıl? 

Profesör Cem Başlevent: Dolara olan talep yavaşladı. Kimileri yüksek düzeyden bozdurarak kâr realizasyonu yaptı ama çoğu yatırımcı bu fırsatı kaçırdı. Dolar’da 8 TL seviyelerini görenler ise 7’den bozdururlarsa zarar edeceklerini düşünüyor ve beklemeyi tercih ediyor. Buna karşılık artık ‘buradan dolar alırım’ diyenler de iki kez düşünüyor. Çünkü kurlarda tekrar ne zaman bir hareketlenme olacağı belirsiz. Sonuçta, vatandaşın döviz yatırımında bir denge düzeyine varılmış gibi görünüyor.

 

4 soru 4 cevap | Dolarda neler oluyor? - Resim : 3Ekonomist Enver Erkan

Ekonomist Enver Erkan: Dolarizasyon daha tersine dönmedi. Tersine dolarizasyonun içinde değiliz. Döviz alımlarının erken dönemde bir süre devam ettiğini de gördük bu hatta. Yüksek seviyelerden dolar alanlar zararda bozmak istemiyorlar. Yapılan her açıklama ise politikaların devamlılığı konusunda güveni tesis etme yönünde. Eğer ekonomi politikaları bu yönde devam ederse ve kurda düşüş devamlılık sağlarsa dolarizasyon da tersine dönebilir.  

Enflasyonun durmaya başlaması bir sebep olacaktır. Her açıklama güveni tesis etme yönünde. Politikaların devamı enflasyonun düşüşü dolarizasyonun tersine işlemesini sağlayacak.

Kaynak: Web Özel

dolar ekonomi faiz Haber Global dolar ne kadar oldu dolarda son durum dolar kuru