Doların yükselişi sürüyor... Gözler enflasyonda!

Ekonomi haberleri dolar TCMB ABD Merkez Bankası Jerome Powell Fatih Karahan
Doların yükselişi sürüyor... Gözler enflasyonda!

Dolar enflasyon rakamlarının açıklanacağı güne 31,41 TL'den başladı. Euro ise 34,10 TL'den başladı. Bugün Şubat ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Enflasyonun bir önceki aya göre yavaşlaması bekleniyor.

Dolar şubat ayı enflasyon rakamlarının açıklanacağı güne 31,41 TL'den başladı. Euro ise 34,10 TL'den başladı. 

Enflasyonun şubat ayında aylık yüzde 3,70, yıllık ise yüzde 65,70 olarak açıklanması bekleniyor. Bir önceki ay aylık enflasyon yüzde 6,07, yıllık enflasyon ise yüzde 64,86 olarak açıklanmıştı. 

Ekonomistler, enflasyondaki artışta gıda ve ulaştırmada akaryakıt kaynaklı fiyat artışlarının yanı sıra asgari ücretinde etkili olduğunu belirtiyor. 

Merkez Bankası'nın geçtiğimiz ay yayımladığı PPK özetinde "Fiyat artışlarının şubat ayı ve sonrasında yavaşlayacağı tahmin edilmektedir." ifadeleri yer almıştı. Özette, yıl sonu itibarıyla çekirdek göstergelerin eğiliminin son Enflasyon Raporu’nda tahmin edilenden daha olumlu bir enflasyon eğilimine işaret ettiği vurgulandı.

Merkez Bankası, 2024 yılının ilk enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36'da sabit bırakmıştı. TCMB son politika faiz kararında şahin mesajlar vermişti. Ocak ayı PPK kararında "Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir." ifadeleri yer alırken bu satırlar Şubat ayı faiz kararında "Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır." olarak değiştirildi. Bu da Merkez Bankası'nın para politikasının ciddiyetini vurgulayan bir değişiklik oldu. 

Merkez Bankası, enflasyonun mayıs ayında yüzde 70-75 ile zirve yaptıktan sonra yıl sonuna doğru yüzde 36 düzeyine gerileyeceğini tahmin ediyor.

Şubat ayı enflasyonu bugün saat 10:00'da açıklanacak. 

Küresel piyasalarda ise gözler  ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba ve Perşembe günlerinde ABD Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi önünde gerçekleştireceği sunumda olacak.

Dolar endeksi hafta 103,822'den sakin başladı.