Dolar/TL sessiz yükselişini sürdürüyor...

Ekonomi haberleri dolar
Dolar/TL sessiz yükselişini sürdürüyor...

TL dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar, TL karşısında son 1 ayda yüzde 1.37 değer kazandı. Kur bugüne 19,1496 TL'den başlarken, Euro ise 20.75 TL'den başladı. Bugün açıklanacak bankacılık verileri ve TCMB PPK özeti takip edilecek

TL dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar, TL karşısında son 1 ayda yüzde 1.37 değer kazandı. Kur bugüne 19,1496 TL'den başlarken, Euro ise 20.75 TL'den başladı.

Dolar TL karşısında geçtiğimiz ekim ile aralık ayı arasında 18.50 TL seviyelerinde yatay seyir geçirdi. TCMB ve BDDK'nın attığı adımlar ile Kur Korumalı Mevduat'ın etkisiyle 3 aya yakın süre boyunca yatay seyir seyreden kura doların küresel para birimleri karşısında değer kazanmasının da etkisiyle yükselişine başladı. Bu yükselişi durdurmak için harekete geçen TCMB, Kur Korumalı Mevduat için bankaların vermekle yükümlü olduğu faiz üst sınırını(Politika faizi + yüzde 3)kaldırarak doların cazibesini düşürmeye çalıştı. Bu adım kuru bir süre sakinleştirse de artan dolar talebi kuru 19.15 TL'ye kadar getirdi.

TCMB geçtiğimiz hafta açıkladığı karar ile politika faizini yüzde 8.5'te sabit tuttu. Bugün TCMB PPK özetini açıklayacak. TCMB bugün döviz rezervlerini açıklayacak. Geçtiğimiz hafta açıklanan rakamlara göre TCMB'nin rezervleri aylar sonra ilk kez artış göstermişti. Artış Suudi Arabistan ile yapılan anlaşma gereği aktarılan 5 milyar dolarlık mevduattan kaynaklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt rezervleri geçen hafta 6,8 milyar dolar, net rezervleri ise 1,3 milyar dolar arttı. 

Bugün artan Dolar/TL kurunun KKM'ye etkisi de piyasa tarafından izlenecek. 

Küresel piyasalar azalan bankacılık krizi endişelerinin ardından ABD'deki işsizlik rakamlarına odaklanmış durumda... Fed Başkanı Powell, faiz adımları konusunda daha çok veri izleneceğini söylemişti. 

Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan bir tebliğe göre, Döviz yükümlülüğü bulunan şirketlerin TL'ye çevrilen hesaplarına en az repo ihale faiz oranında destek sağlanacak. Döviz yükümlülüğü olan yurt içi yerleşik şirketlerin bankalardaki dolar, euro ve sterlin cinsinden döviz hesabı ve katılım fonu hesapları, talep edilmesi halinde TL'ye dönüştürülecek.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

küresel piyasalar piyasa euro dolar