Dolar ve Euro'da son durum... Bugün veriler izlenecek

Ekonomi haberleri dolar
Dolar ve Euro'da son durum... Bugün veriler izlenecek

Dolar bugüne yatay seyirde 26,50 TL'den başlarken, euro ise yüzde 0,22 yükselişle 28,707 TL'den başladı. Bugün dış ticaret rakamları açıklanacak.

Dolar bugüne yatay seyirde 26,50 TL'den başlarken, euro ise yüzde 0,22 yükselişle 28,707 TL'den başladı.

Bugün içerde dış ticaret rakamları ile ekonomik güven endeksi açıklanacak. Dışarda ise önemli veri bulunmuyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), geçtiğimiz hafta piyasalara sürpriz yaparak politika faizini yüzde 17,5'ten yüzde 25'e yükseltti. Kararın ardından Türk Lirası dolar ve euro kurları karşısında yüzde 7'den fazla değer kazandı. 

Karar piyasalara TCMB'nin politika faizini belirlemekte "özgür" olduğuna dair güçlü bir mesaj oldu. Öte yandan bankalara Türk Lirası'nı KKM karşısında daha cazip kılma yolunda yardımcı oldu. 

PPK'da sıkılaştırmanın "gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde" güçlendirileceğinin mesajı verildi. Parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek kararları almaya devam edecekleri vurgulandı. 

Kararın ardından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Kararlıyız" mesajı verdi. 

Öte yandan Türk Lirası'nı KKM karşısında cazip kılmaya çalışan Merkez Bankası bir adım atarak bankalar için gerçek kişi dönüşüm hesaplarından vadeli TL'ye dönüşüm hedefi yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltildi. Yeni bir adım daha atılarak bankalara yeni açacakları Döviz Dönüşümlü Mevduatları da dönüşüm hedefine sayma imkanı getirildi. KKM'den TL mevduata geçiş için vade en az 32 gün olarak belirlendi. Bankalar hedefi Nisan 2024'e kadar tutturmak zorunda. 

Jackson Hole'de konuşma yapan Fed Başkanı Jerome Powell, Enflasyonu kontrol altına almak için daha fazla faiz artışı gerekebileceğini söyledi. Fed'in enflasyon hedefi yüzde 2. 

Powell, Ekonomik trendin büyüme yönünde olduğunu bunun da enflasyon hedefini zorlaştırdığını bu yüzden daha fazla faiz artışı gerekebileceğini söyledi.

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları bankacılık