Dolar yatay, seçim izleniyor

Ekonomi haberleri ABD Merkez Bankası FED Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Merkez Bankası
Dolar yatay, seçim izleniyor

Haftanın son gününe dolar kuru 19.45 TL'den başladı. Euro kuru ise 21,423 TL'den başladı. Piyasalarda seçimler izleniyor.

Haftanın son gününe dolar kuru 19.45 TL'den başladı. Euro kuru ise 21,423 TL'den başladı. Piyasalarda seçimler izleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) 14 Mayıs seçimleri öncesinde risk almayarak politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 8,5'te bıraktı. Kararın ardından yayınlanan PPK metninde finansal koşulların destekleyici olmasının deprem sonrasında daha da önem kazandığı vurgulandı. Politika faizinin deprem sonrası gerekli toparlanmayı sağlayacak düzeyde olduğu belirtildi. Kararın ardından döviz kurlarında herhangi bir değişiklik yaşanmadı.

14 Mayıs seçimleri yaklaşırken vatandaş ve şirketlerin döviz talebi yükseliyor. TCMB'nin dövizden dönüşümlü KKM'de faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından hazine destekli KKM'de de faiz üst sınırının kaldırılmasından sonra Kur Korumalı Mevduat'ta rekor seri devam ediyor. Geçtiğimiz hafta 1 trilyon 890 milyar TL olan KKM bu hafta 1 trilyon 979 milyar TL'ye çıktı.

Geçtiğimiz hafta bankalardaki döviz mevduatı 906 milyon dolar arttı. Artış şirketlerin talebinden kaynaklandı. Bireylerin döviz mevduatları bir önceki haftaya göre 46,70 milyon dolar artarak 112 milyar 127,80 milyon dolar, şirketlerin döviz mevduatı 860,30 milyon dolar artarak 76 milyar 684,60 milyon dolar oldu.

PİYASALAR

ABD ekonomisi 2023 yılının ilk 3 ayında yüzde 1,1 büyüdü. Beklentiler yüzde 1,9 ila yüzde 2 büyüyeceği şeklindeydi. Küresel piyasalarda özellikle ABD'li teknoloji şirketlerinin beklenti üstü gelen bilançoların ardından risk iştahı yüksek. Teknoloji hisselerine ev sahipliği yapan Nasdaq endeksi dün yüzde 2.43 yükseldi. 

Beklenti üstü gelen güçlü bilançolar yatırımcıların kötü haberleri es geçmesine neden oluyor. Bu da küresel risk iştahını artırıyor. 

Piyasalar önümüzdeki hafta Fed'den yüzde 0.25 faiz artırımı bekliyor. 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro döviz