Dolar güne tarihi zirveden başlıyor

Ekonomi haberleri TCMB Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
Dolar güne tarihi zirveden başlıyor

Dolar bugüne tarihi zirveden 28,93TL'den başladı. Euro ise 31,70 TL'den başladı.

Dolar bugüne tarihi zirveden 28,93TL'den başladı. Euro ise 31,70 TL'den başladı.

Dolar seçimlerin ikinci turundan bu yana yüzde 37,10 yükseliş sergiledi. Dolar diğer para birimlerine karşı ise savunmasız durumda. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi son 106,822'den 103,107'e kadar yükseldi. 

30 Kasım Perşembe günü Türkiye ekonomisinin 3. çeyrek büyüme rakamları açıklanacak. Türkiye ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 5,1 büyüdüğü tahmin ediliyor. Tahminler yüzde 5 ila yüzde 6 arasında şekillendi.

Türkiye ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 3,8 büyüme göstermişti. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'li ekonomi haber ajansı Bloomberg'e verdiği röportajda, Kur Korumalı Mevduat'ta vergi istisnasını yeniden gözden geçireceklerini söyledi. Bakan Şimşek “Bence para politikasındaki bu normalleşme ile birlikte herhangi bir teşvike ihtiyaç olmadan KKM’den çıkış tamamlanacaktır. KKM’nin getirdiği en büyük teşvik vergi istisnasıdır. O konuda da önümüzdeki sene bir değerlendirme yapacağız” dedi.

Geçtiğimiz hafta BDDK tarafından açıklanan veriler KKM'de çözülmenin sürdüğünü gösterdi. Verilere göre, 17 Kasım ile biten haftada KKM hesapları 71 milyar lira azalarak 2 trilyon 767,9 milyar TL'ye geriledi. Böylece KKM hesaplarında 13 haftalık gerileme 640 milyar TL oldu.

Döviz kurlarına da değinen Bakan Şimşek, Türk Lirası'nın gelişmekte olan ülke para birimleri içinde en düşük oynaklık gösteren para birimi olduğunu söyledi. Bakan Şimşek "Ben inanıyorum ki önümüzdeki aylarda özellikle de yerel seçimler sonrasında Türkiye’nin varlıklarına talep çok ciddi bir şekilde artacak. Yani Türkiye’ye fon akışı ciddi bir şekilde artacak." dedi. Şimşek, herhangi bir kur hedeflerinin ise olmadığını söyledi. 

Enflasyon ile ilişkili asgari ücret rakamları için ilk toplantı 1 aralıkta yapılacak. 

TCMB, "Merkezin Güncesi" adlı ilk blog yazısında KKM'den çıkışların dövize yönelip yönelmediği analiz edildi. Yazıda yer alan analize göre, dövizden dönüşmlü KKM için başlatılan TL'ye geçiş sürecinin "ek döviz talebi yaratmadığı" ifade edildi. Vadesi dolan kurumsal KKM hesaplarının net döviz alıcısı olma ihtimalinin Ağustos ayında yapılan düzenlemelerin ardından belirgin şekilde azaldığı ifade edildi. 

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV