Dolar 32 TL sınırında... Piyasalar seçim haftasına kilitlendi

Ekonomi haberleri dolar TCMB Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
Dolar 32 TL sınırında... Piyasalar seçim haftasına kilitlendi

Geçtiğimiz hafta TCMB'nin sürpriz faiz artırımı sonrasında 32 TL'nin altına inen kur yeniden 32 TL'nin üstüne çıkmıştı. Seçim haftasına da 32,06 TL'den başladı. Euro ise 34,66 TL'den başladı. Önümüzdeki pazar günü yerel seçimler var. Piyasalar seçim gelişmelerini izleyecek.

Geçtiğimiz hafta TCMB'nin sürpriz faiz artırımı sonrasında 32 TL'nin altına inen kur yeniden 32 TL'nin üstüne çıkmıştı. Seçim haftasına da 32,06 TL'den başladı. Euro ise 34,66 TL'den başladı. 

Geçtiğimiz hafta perşembe günü TCMB büyük sürpriz yaparak politika faizini yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltti. TCMB faiz artırım kararını enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak aldığını açıkladı. 

PPK metninde enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulmanın görülmesi halinde para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını ifade edildi. 

PPK metninde sıkı para politikasının enflasyon belirgin şekilde düşene kadar süreceği ifade edildi. 

TCMB'nin kararı sonrası Türk Lirası yabancı para birimleri karşısında değer kazandı. Dolar/TL faiz kararı sonrasında 31,72 TL'ye kadar geriledi. Euro/TL ise 34,60 TL'ye kadar geriledi. Ancak kurlar bu seviyelerde kalıcı olamayarak yeniden yükselişe geçti. 

Yabancı yatırım bankaları TCMB'nin faiz artışını olumlu karşıladı ve Türk Lirası için pozitif raporolar hazırladılar. Deutsche Bank, Türk Lirası'nda uzun pozisyon almaya istekli olduklarını açıklarken, Goldman Sachs ise  TCMB'nin attığı adımların etkisiyle enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren sert bir şekilde gerilemesini beklediklerini söyledi. 

Bu hafta gözler yerel seçim gelişmelerinde ve TCMB'nin sürpriz faiz kararının etkilerinde olacak. Yurtdışında ise ABD'nin 2023 4. çeyrek büyüme rakamları ile kişisel gelirler takip edilecek.