Dolardaki yükseliş sürüyor! O seviyeyi de aştı!

Ekonomi haberleri abd doları dolar
Dolardaki yükseliş sürüyor! O seviyeyi de aştı!

Dolar kuru TCMB'nin faiz kararına 1 gün kala yükselişini sürdürüyor. Kur bugüne 28,12 TL'den başladı. Euro ise 29,84 TL'den başladı. Gözler yarın TCMB'nin saat 14:00'da açıklayacağı faiz kararına kilitlendi.

Merkez Bankası'nın kararına 1 gün kala dolar kuru 28 TL üstündeki yükselişini hızlandırıyor. Kur bugüne 28,12 TL'den başladı. Euro ise dün gördüğü 30 TL seviyesinden geri gelerek 29,84 TL'den başladı. 

Merkez Bankası'nın yarın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30'a çıkarması bekleniyor. TCMB, seçim esnasında yüzde 8,5 olan politika faizini Hafize Gaye Erkan başkanlığında yaklaşık dört toplantıda yüzde 30'a kadar çıkardı. TCMB "Parasal sıkılaştırma gerektiği zaman ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecek" mesajını verdi. 

Hem Anadolu Ajansı hem de Reuters'in yaptığı anketlerde sonuç TCMB'nin politika faizini 500 baz puan artırım ile yüzde 35'e çıkarması şeklinde belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Pozitif reel faiz enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmazımız, buna yaklaşmış durumdayız" açıklaması kafalarda faiz artırımına ilişkin soru işaretleri yarattı. 

Anadolu Ajansı'na konuşan Medley Advisors Piyasa Araştırma Başkanı Nick Stadtmiller, TCMB'nin piyasadaki mevduat faiz artışına yaklaşmaya çalıştığını söyledi. Bankaların lira mevduatlara yüzde 45 faiz ödediğini söyleyen Stadtmiller, TCMB'nin buna yaklaşmaya çalıştığını ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomi politikasını yabancı yatırımcılara anlatmaya devam ediyor. Şu anda Körfez ülkelerindeki temaslarına devam eden Bakan Şimşek, yıl bitmeden Uzakdoğu'ya seyahat edecek. 

Gabar'da çıkarılan petrole değinen Mehmet Şimşek, burada çıkarılan petrolün Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacağını söyleyerek "Böylece cari açık kalıcı olarak azalacak ve rezerv birikimi hızlanacak. 2026 itibarıyla toplam petrol üretimi, ihtiyacımızın yüzde 18'ini karşılayacak düzeye ulaşacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni hafta yüzde 5 dolaylarında başlayan ABD 10 yıllık tahvillerin faizlerinde düşüş sürüyor. Düne yüzde 4,99'dan başlayan ABD 10 yıllık tahvili bugüne 4,83'e kadar gerileyerek başladı. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi de 105,997'e kadar geriledi. 

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

borsa Borsa İstanbul Holding bankacılık