Dolar yeniden 29'a yaklaşıyor...

Ekonomi haberleri dolar ABD Merkez Bankası TCMB Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
Dolar yeniden 29'a yaklaşıyor...

Dün Merkez Bankası'nın sürpriz faiz kararı sonrasında 28,73 TL'ye kadar gerileyen kur bu seviyelerden yeniden başladığı yükselişini sürdürüyor... Kur haftanın son gününe 28,87 TL'den başladı. Euro ise 31,50 TL'den başladı.

Dün Merkez Bankası'nın sürpriz faiz kararı sonrasında 28,73 TL'ye kadar gerileyen kur bu seviyelerden yeniden başladığı yükselişini sürdürüyor... Kur haftanın son gününe 28,87 TL'den başladı. Euro ise 31,50 TL'den başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), piyasalara sıkılaştırma adımları konusunda kararlı olduğunu bir kez daha göstererek beklentilerin üstünde bir faiz artırımına gitti. TCMB yüzde 35 olan politika faizini 500 baz puan ile yüzde 40'a çıkarttı. Ekonomistler politika faizinin yüzde 37,5'a çıkarılmasını bekliyordu. 2023 yılını da yüzde 40 faiz ile kapatılmasını bekliyordu.

Beklenti üstü faiz kararı sonrasında dolar kuru 28,73 TL'ye kadar gerilese de bu seviyelerde kalıcı olmadı.

TCMB Para Politikası Kurulu(PPK), Türk Lirası cinsinden varlıklara talebin artmasının döviz istikrarı ve para politikasının gidişatına katkıda bulunduğunu belirtti. Kurul, "Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlenmektedir." dedi. Kurul, dezenflasyon için gerekli parasal sıkılık düzeyine yaklaşıldığı mesajını verdi. Kurul, "parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır." değerlendirmesini yaptı. 

Merkez Bankası faiz kararının PPK metninde sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle yurt içi talepte dengelenmenin başladığı ifadeleri de yer aldı. Yüzde 40'a yükseltilen faiz kararı sonrasında normal şartlarda kredi kartı azami faiz oranlarının artması gerekirken TCMB aldığı kararla Aralık ayında kredi kartı azami faiz oranlarının artmayacağını açıkladı. TCMB'nin olası bir keskin talep düşüşünün önüne geçmek istendiği düşünülüyor.

Öte yandan ülkeye döviz kazandırıcı ihracatı desteklemek adına reeskont faizleri de aralık ayında sabit bırakıldı. 

Kararın ardından değerlendirmede bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Enflasyonu düşürmekte kararlıyız" vurgusunu yaptı. Şimşek "Uyguladığımız politikalarla yatırımcı güveni artarken, rezervlerimiz güçlenmiş ve ülke risk primimiz düşmüştür." dedi.

TCMB rezervlerinin Eylül 2014'ten beri en yüksek seviyeye 134,5 milyar dolara yükseldiğini belirten Şimşek "Mayıs ayında 700’ün üzerinde olan Türkiye’nin risk primi bugün 330’lar seviyesine geriledi." dedi. 

TCMB rezervleri dün açıklanan rakamlara göre 9 yılın zirvesine çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 17 Kasım haftasında bir önceki haftaya göre 5 milyar 854 milyon dolar artışla 134 milyar 468 milyon dolara çıktı. Altın rezervleri ise 1 milyar 271 milyon dolar artarak 43 milyar 970 milyon dolardan 45 milyar 241 milyon dolara çıktı.

Yine Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları artırmasının ardından Kur Korumalı Mevduat'ta başlayan erime sürüyor. KKM hesapları 17 Kasım ile biten haftada 71 milyar TL azalarak  2 trilyon 767,9 milyar TL'ye geriledi. Böylece 13 haftalık çıkış 640 milyar TL oldu. 

Piyasalar TCMB'nin faiz kararının etkilerini izlemeye devam edecek. Bugün içerde kapasite kullanım oranları takip edilecek. Dışarda ise imalat verileri ile Almanya'nın 3. çeyrek büyüme verisi takip edilecek. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV