Dolarda gözler Perşembe gününe kilitlendi

Ekonomi haberleri
Dolarda gözler Perşembe gününe kilitlendi

Yoğun veri ve haber akışının olacağı haftaya dolar kuru yatay seyirde 18.59'dan başlarken, euro ise 18,3078 TL'den başladı. BDDK'dan dolarizasyona karşı bir adım daha geldi.

Yoğun veri ve haber akışının olacağı haftaya kurlar yatay seyirde başladı. Dolar 18.59 TL'den, euro ise 18.30 TL'den başladı. Dolar kuru geçtiğimiz cuma günü 18.60 TL seviyelerini aşsa da kalıcı olamayarak yeniden 18.60'ın altına geriledi. 

Geçtiğimiz hafta TCMB politika faizinde büyük bir sürprize imza atarak 100 baz puan indirim beklentisinin üstünde 150 baz puan indirim yaptı. Böylece politika faizini yüzde 12'den 10.50'ye indirdi. TCMB'den yapılan açıklamada kasımda da benzer adımın atılmasının beklendiği ve ardından faiz döngüsünün son bulmasının beklendiği ifade edildi. TCMB'nin faiz indiriminin ardından ucuzlayacak kredilerin dolarizasyonu ve enflasyonu daha da fazla artırmasını önlemek için devlet kurumları bir bir önlemler alıyor. 

TCMB'den geçtiğimiz salı günü 'liralaşma' kapsamında yeni karar çıktı. Buna göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), liralaşma stratejisi kapsamında bankaların menkul kıymet tesis oranını yüzde 3'ten yüzde 5'e güncelledi. Bu karar, bankaların daha fazla TL tahvil almaya zorladığı için hazine tahvil getirileri geriliyor. 

Diğer bir önlem ise BDDK'nın cuma günü açıkladığı kredi sıkılaştırması kararı. Kredi kullanabilecek şirketler için daha önce 15 milyon TL olan yabancı para pozisyonu sınırı 10 milyon TL’ye indirildi. Daha önce “nakit pozisyonu aktif toplamı ya da 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanı yüzde 10’unu geçen” şirketlere uygulanan kredi sınırlaması ise yüzde 5 olarak güncellendi. Bu karar ile “nakdi ya da Dövizi bulunan şirketlere kredi aktarımının sınırlanması” yönündeki irade belirginleşmiş oldu. BDDK, nakiti bulunan şirketin nakiti üretime aktarmasını ve dövizi bozdurmasını istiyor. 

Bu hafta veri ve haber akışı açısından yoğun bir hafta... Bugün hükümetin kabine toplantısı var. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması takip edilecek. Yarın sanayi kapasite kullanım oranları ile reel kesim güven endeksi açıklanacak.

Perşembe günü ise TCMB'nin yılın 4. ve son enflasyon raporu sunulacak. Raporu TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu sunacak. 

TCMB 2022'nin 3. Enflasyon Raporu'nda enflasyon tahminini yüzde 60,4'e yükseltmişti. TCMB enflasyonun gelecek yılın sonunda da yüzde 19.2'ye düşeceğini öngörüyor. TCMB'nin resmi enflasyon hedefi yüzde 5.

Yine perşembe günü Euro'da rekor kıran enflasyonu dizginlemeye çalışan Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı var. Euro bölgesi enflasyonunun çift haneye yükselmesinin ardından Avrupa Merkez Bankası'nın 1.25 olan politika faizini yüzde 0.75 yükselterek yüzde 2'ye çıkarması bekleniyor. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Dövize endeksli TL mevduat mevduat TL mevduat dolar euro