Dolar ve Euro 'Merkez' haftasına sakin başladı

Ekonomi haberleri
Dolar ve Euro 'Merkez' haftasına sakin başladı

Merkez Bankası'nın kritik faiz kararını açıklayacağı haftaya sakin bir seyirde 28,04 TL'den başladı, euro ise 29,69 TL'den güne başladı. Bu hafta gözler 26 Ekim Perşembe günü Merkez Bankası(TCMB)'nin açıklayacağı faiz kararında olacak.

Dolar yeni haftaya sakin seyirle 28,04 TL'den, euro ise 29,69 TL'den başladı.

TCMB'nin seçimden beri enflasyonla mücadele kapsamında sürdürdüğü faiz artışlarına deva etmesi bekleniyor. TCMB, seçim esnasında yüzde 8,5 olan politika faizini Hafize Gaye Erkan başkanlığında yaklaşık dört toplantıda yüzde 30'a kadar çıkardı. TCMB "Parasal sıkılaştırma gerektiği zaman ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecek" mesajını verdi. Ancak artırım konusunda belirsizlik sürüyor. 

Anadolu Ajansı'nın yaptığı ankette beklentiler TCMB'nin politika faizini 500 baz puan artırım ile yüzde 35'e çıkarması şeklinde belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Pozitif reel faiz enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmazımız, buna yaklaşmış durumdayız" açıklaması faiz artışının sınırlı kalacağı beklentilerini doğurdu. 

TCMB, faiz kararını perşembe günü saat 14'te açıklayacak. 

TCMB, geçtiğimiz cuma günü güncellenmiş haliyle Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayımladı. Ankette cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 68,01 oldu. Katılımcıların cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,22 olmuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 13 Ekim haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 615 milyon dolar artarak 124 milyar 498 milyon dolara yükseldi.

Kur Korumalı Mevduat'taki 18 Ağustos'ta başlayan düşüş sürüyor. KKM'de 13 ekim ile biten haftada 74 milyar TL azaldı. Böylece iki haftalık azalış 155 milyar lira oldu. KKM azalır iken döviz mevduatlarındaki artış ise sürüyor. Bir önceki hafta 171 milyar 632,7 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 13 Ekim ile sona eren haftada 173 milyar 162,60 milyon dolara geldi.

Küresel piyasalarda ise ABD 10 yıllık tahvillerin yüzde 5'e kadar yükselmesi hisse fiyatlarını baskılıyor. 

Bu hafta dışarda ABD'nin büyüme rakamları ile ECB'nin politika faiz kararı bekleniyor. Öte yandan İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar da piyasanın takibinde olacak. 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan