Dolar yatırımcıları Jackson Hole'a kilitlendi

Ekonomi haberleri

TCMB'nin geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği sürpriz faiz indirimi sonrasında 18 TL'yi aşan dolar yeni haftaya 18.10 TL'den başladı. Saat 17:28 itibarıyla dolar 18.10'u gösterirken euro 18,05 TL seviyesindeydi.

TCMB'nin geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği sürpriz faiz indirimi sonrasında 18 TL'yi aşan dolar yeni haftaya 18.10 TL'den başladı. Euro ise 18,1698 TL'den başladı. Öte yandan, saat 17:28 itibarıyla dolar  kuru 18.10'u gösterirken euro 18,05 seviyesindeydi.

Bu hafta gözler merkez bankalarının yöneticilerinin bir araya geleceği Jackson Hole toplantısına odaklandı. Piyasalar buradan çıkacak mesajları bekliyor.

Geçtiğimiz hafta TCMB piyasaları şaşırtan bir faiz kararı açıkladı. Ajansların düzenlediği anketlere katılan ekonomistlerin tamamı faizlerin sabit bırakılacağını düşünürken, TCMB faizleri 100 baz puan indirerek yüzde 14'ten yüzde 13'e çekti. PPK metninde yer alan açıklamalarda "Üretim desteklenmeli" mesajı öne çıktı. Kararda "Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması önem arz etmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 100 baz puan düşürülmesine karar vermiş, mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir." denildi. 

Öte yandan TCMB cuma akşamı açıkladığı karar ile kredilerde düzenlemeye gitti. Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemelerle, bankalar verecekleri ticari kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacak.

Faizi yüzde 22,85’i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38’i aşan krediler için kredi tutarının yüzde 90’ı kadar menkul kıymet tesis edilecek. TCMB, bankaların politika faizine uyumlu olarak hareket etmesini sağlamak istiyor.

Yani TCMB, bankalara ticari kredileri faizlerin yüzde 30'u aşmamasını istiyor. Böylece yüzde 30'un üzerinde faiz zorlaştırılmış oldu. Geçtiğimiz haftalarda başta TOBB olmak üzere iş dünyasından bankaların kredi vermeyi zorlaştırdığı, verse de çok yüksek faiz istediği şikayetleri gelmişti. TCMB'de bankalara iş dünyasına istediği kredileri ucuza verin mesajını vermiş oldu. 

Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi Fed yetkililerinden gelen "Enflasyon yüzde 2'ye ulaşana kadar faiz artırımları yapılmalı" açıklamalarıyla 5 haftanın zirvesine çıktı. 

Euro/dolar paritesi 1,0037'e kadar indi. Euro'daki düşüşte Rusya'nın Kuzey Akım 1'den Avrupa'ya gaz sevkiyatının 31 Ağustos - 2 Eylül arasında durduracağı açıklaması etkili oldu. Gazprom'dan yapılan açıklamada gaz sevkiyatının durma sebebi olarak Kuzey Akım 1 hattındaki bakım çalışmaları olduğu ifade edildi. 

Bu hafta gözler Jackson Hole'deki açıklamalara kilitlenirken, içerde ise TCMB'nin PPK özet metni açıklanacak. 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro döviz