2020 asgari ücret görüşmeleriyle ilgili Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan açıklama

Asgari ücret

Asgari ücrette Ocak 2020'den itibaren geçerli olacak zam oranını belirlemek için ilk toplantı yapıldı. Toplantı öncesi konuşan Bakan Selçuk, "Ortak noktada buluşmak temel gayemiz" dedi.İkinci toplantı 10 Aralık'ta gerçekleşecek.

Milyonlarca işçi ve ailesini ilgilendiren görüşmeler başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda gerçekleştirdi. 

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısında konuştu. 

Selçuk, "Asgari ücretin satın alma gücü açısından AB ülkeleri açısından Türkiye 10'uncu sıraya yükselmiş durumda. 2019 enflasyon beklentimi yüzde 12.9, 2020'de ise yüzde 11.8'e inmesini bekliyoruz. Burada temel meselemiz istihdamı korumak olmalı. Bu ancak tüm sosyal tarafların güçlü işbirliği ile mümkün. İkinci toplantıyı Türk-İş'in ev sahipliğinde yapacağız. Sözü Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri'ne veriyorum" dedi.

Türk-İş temsilcisi, "Bakanlığın çağrısı üzerine toplanmış bulunuyoruz. Toplumun büyük çoğunluğu komisyon çalışmalarının sonucunu büyük bir merakla bekliyor. Ancak özellikle asgari ücretle çalışanların beklentisi daha da yüksektir.

Yarın TÜİK, enflasyon oranlarını belirleyecek. Resme enflasyonla halkın enflasyonu arasında büyük farklar oluşmaktadır.

Temel alınan enflasyon oranı beklenen artışları karşılamıyor" dedi.

TÜRK-İŞ: ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI BIRAKILMALI

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, "Her alanda devam eden fiyat artışları karşısında geçim şartları ağırlaşmaktadır. Gıda fiyatlarındaki artışın aile bütçesine getirdiği yük kısıntıya yol açmıştır. Ücretli çalışanlardan alırken ölçü kepçe, verirken kaşık olmaktadır. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması ortak taleptir" dedi.

TİSK: ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ DEVAM ETMELİ

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da açıklamasında "Asgari ücret desteğinin 2020 yılında da 200 TL olarak devam etmesinin önemli olduğunu vurgulamak isterim. Belirlenecek ücrette ülkenin ekonomik durumu ve işletmelere olan etkisi göz önünde bulundurulmalı" ifadelerini kullandı.

15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçileri Türk-İş, işveren kesimini ise TİSK temsil ediyor.

İKİNCİ TOPLANTI 10 ARALIK'TA

Asgari ücretin belirlenmesi için ikinci toplantı 14 Aralık'ta işçi kesimi, 3. toplantı ise 17 Aralık'ta işveren temsilcilerinin ev sahipliğinde yapılacak.

Komisyon dördüncü ve son toplantısını yine bakanlığın ev sahipliğinde yapacak.

TÜRK-İŞ 2 BİN 578 LİRA TALEP EDİYOR

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2 bin 578 liranın altında bir rakamı konuşmayacaklarını açıklamıştı.

Yeni ekonomi programında, kamunun kontrolündeki ücret ve fiyatlarda enflasyon oranında bir artışa yönelik bir politika yer alıyor. 2019 için belirlenen enflasyon hedefi ise yüzde 12. 

 

son dakika son dakika haber