Dolar 28 TL'nin üstünde! Jeopolitik gelişmeler izleniyor

Ekonomi haberleri dolar Jerome Powell
Dolar 28 TL'nin üstünde! Jeopolitik gelişmeler izleniyor

Dolar 28 TL'nin üstündeki seyrini sürdürüyor. Yatırımcıların gözü İsrail ile Hamas arasında süren çatışmalarda olacak.

Dolar bugüne 28 TL'nin üstünde 28,04 TL'den başlarken, Euro 29,68 TL'den başladı.

İsrail ile Hamas arasında süren çatışmalar yatırımcıların takibinde olmaya devam ediyor. İsrail'in Türkiye dahil bölgedeki tüm diplomatlarını geri çağırması İsrail'in haftasonu kara harekatına hazırlandığı yorumlarına neden oldu! Bu gelişmelerin ardından İsrail büyükelçisi Türkiye'den ayrıldı. 

İsrail'in olası kara harekatının ardından çatışmaların şiddetleneceği ve 3. ülkelere sıçrayacağı endişeleri bölge ekonomilerini tedirgin ediyor. Seçim sonrasında 400'ün altına inen Türkiye'nin risk primi CDS 424'e kadar yükseldi.

Kur Korumalı Mevduat'tan çıkışlar sürüyor. Son 2 haftada KKM'den çıkış 150 milyar TL oldu. 13 Ekim ile biten haftada KKM'den çıkış 74 milyar TL oldu. KKM'deki birikim 3 trilyon 155,7 milyar TL'ye geriledi.

KKM'den çıkış sürerken döviz mevduatlarındaki artış ise sürüyor. Bireysel ve şirket hesaplarındaki döviz mevduatları 1.5 milyar dolar artışla 173 milyar 162 milyon dolara yükseldi.

Bireylerin döviz mevduatları bir önceki haftaya göre milyar 739,40 milyon dolar artarak 101 milyar 408,70 milyon dolar olurken, tüzel kişilerin döviz mevduatı 790,60 milyon dolar artarak 71 milyar 754 milyon dolara yükseldi.

TCMB'nin rezervlerindeki artış ise sürüyor. Rezervler 13 ekim haftasında 1 milyar 615 milyon dolar artarak 124 milyar 498 milyon dolara yükseldi. 

Küresel piyasaların odaklandığı bir başka konu da Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşma idi. New York Ekonomi Kulübü'nde konuşan Powell, güçlü ekonomiye dair başka kanıtların faiz artışı gerektirebileceğini söyledi. Powell, büyümenin trendin üstünde olduğuna ve iş gücü talebinin güçlü olduğuna dair verilerin para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebileceğini söyledi.  

Powell'ın risklere karşı dikkat çekmesi piyasaların düşüncelerinde karışıklığa neden olsa da Fed'in kasım ayında faizleri sabit bırakacağı beklentisi hakim. 

İsrail'in kara harekatına hazırlandığı beklentileri petrolde arz endişelerini doğurarak fiyatların yükselmesini sağladı. Brent petrol bugüne yüzde 1'in üstünde yükselişle 93,13 dolara çıktı. 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan