Dolar güne yatay başladı... Gözler enflasyon raporunda

Ekonomi haberleri dolar
Dolar güne yatay başladı... Gözler enflasyon raporunda

Dolar bugüne yatay seviyede 28,33 TL'den, euro ise 30,10 TL'den başladı. Fed Politika faizini sabit bıraktı, Bugün gözler TCMB'nin saat 10:30'da açıklayacağı 2023 yılının son enflasyon raporunda olacak.

Dolar bugüne yatay seviyede 28,33 TL'den, euro ise 30,10 TL'den başladı.

Fed, politika faizini beklentiler dahilinde 22 yılın zirvesinde sabit bıraktı. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz indirimininin henüz gündemlerinde olmadığını söyledi ve temkinli ilerleyeceklerini vurguladı. 

ABD ekonomisinin 3. çeyrek büyümesi güçlü tüketici talebiyle beklentileri aşmıştı. Bu da Fed için yüzde 2'lik enflasyon hedefi konusunda endişeler uyandırmıştı. Fed tarafından yapılan açıklamada " “Hanehalkı ve işletmeler için sıkı finansal koşullar ve kredi koşullarının ekonomik aktivite, işe alımlar ve enflasyon üzerinde baskı oluşturması muhtemel” denildi. Ekonomik aktivitelerin 3. çeyrekte güçlü büyümeye işaret ettiği belirtildi. Bu yüzden enflasyon riski işaretlerini izlemeye devam edecekleri vurgulandı. 

Fed Başkanı Jerome Powell da politika faizi konusunda verilere göre hareket edeceklerini söyledi. Powell, enflasyonun hedefe doğru yaklaştığını görene kadar faizleri bu seviyelerde tutmayı düşündüklerini ifade etti.

Karar ve açıklamalar sonrasında doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi 106,904'ten 106,227'ye geriledi. Doların diğer para birimleri karşısındaki yükselişi de durdu. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) sıkılaştırma ve KKM konusundaki adımlarına devam ediyor. Merkez Bankası, kur korumalı mevduat (KKM) için uygulanan zorunlu karşılık (ZK) oranlarını 5 puan artırdı, yabancı para ZK yükümlülük oranlarını ise 1 puan artırdı. Böylece bankalara bir kez daha KKM'yi azaltın mesajı gitmiş oldu. Zorunlu karşılık oranlarında 6 ay vadeli KKM mevduat için yüzde 25'ten yüzde 30'a, 1 yıl vadeli KKM mevduat için yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltti.

Yabancı para zorunlu karşılıklarda ise yüzde 1 artırıldı. Kararlar ile bankacılık sisteminden 1 trilyon TL paranın çekilmesi bekleniyor.

Bugün Merkez Bankası, 2023 yılının son enflasyon raporunu açıklayacak. Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü güncellemeler yapması bekleniyor. Açıklamalar sonrasında TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan gazetecilerin sorularını yanıtlayacak. 

 

Kaynak: Haber Global TV