2 bin liraya da var, 43 bin liraya da... Derme çatma bodrum daireler neden revaçta?

Gündem haberleri Emlak haberleri
2 bin liraya da var, 43 bin liraya da... Derme çatma bodrum daireler neden revaçta?
İstanbul'da bodrum kat daireleri genelde yeni evli çiftlerin tercih ettiği belirtiliyor. Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

İstanbul Mahmutbey'de derme çatma bodrum katların 8 bin 500 TL'den kiralanması, gözleri bu dairelere çevirdi. İstanbul'da 2 bin liraya da bodrum kat daire var, 43 bin TL'ye de... Emlakçılar, yüksek fiyatları mal sahiplerinin belirlediğini ileri sürüyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İstanbul'da emlak piyasası durgunlaştı. Vatandaşlar, bir yandan yeni binalara yönelirken diğer yandan da bodrum katlara ilgi artmaya başladı. Apartmanların en uygun fiyattan kiralanan ve satılan kısımlarından bodrum katlar, görece ekonomik olduğu gerekçesiyle talep görüyor.

Görüştüğümüz emlakçılar, bodrum kat daireleri mal sahiplerinin yüksek fiyatlardan ilan sitelerine koyduklarını ileri sürüyor ve geçtiğimiz günlerde İstanbul'un Mahmutbey ilçesinin Göztepe semtinde ilana konan derme çatma evlerin 8 bin 500 TL'den kiralandığını gördüklerinde inanmakta zorluk çektiklerini kaydediyor. Peki, bu bodrum dairelere talep neden arttı ve 2 bin ile 43 bin TL arasında değişen fiyatlar neye göre belirleniyor?

Fatih Kocamustafapaşa'da emlakçılık yapan Bahar Uğurludoğan, sitelerdeki bodrum dairelerin bahçeli olduğu için fiyatlarının yüksek olduğunu hatırlatıyor ve yeni evlilerin tasarruf amaçlı bodrum katlara yöneldiklerini aktarıyor. 

2 bin liraya da var, 43 bin liraya da... Derme çatma bodrum daireler neden revaçta? - Resim : 1
Söz konusu ilanları veren kişiler tepkiler üzerine ilanı kaldırdıkları için kendilerine ulaşılamadı. Fotoğraf: Sahibinden.com

'MAL SAHİPLERİ FİYATLARI YÜKSELTİYOR'

Fatih'te emlakçılık yapan Yakup Canbaz ise, Ocak 2022'de kirası ortalama 2 bin TL olan bodrum kat evlerin 7 bin 500 TL'ye yükseldiğini söylüyor. 2+1 bodrum kat daireyi ev sahibinin 12 bin liradan kiralamak istediğini ancak bu tutarın yüksek olduğunu kaydeden Canbaz, “Mal sahipleri yükseltse de biz kabul etmiyoruz” diyor. Bodrum katların fiyatları ise dairenin yaşına ve bakımına göre değişiyor.

Fatih'te bodrum kattaki yeni dairelerin kirası genelde 5 bin TL iken, eski dairelerin kirası bu tutarın yarısına kadar düşüyor. Emlakçılar, bahse konu dairelerden en çok şikayeti ise rutubet ve çatlak konusunda aldıklarını belirtiyor.

Bağcılar'da emlakçılık yapan Zeki Yılmaz da yeni binalardaki bodrum kat dairelerin 5 bin TL'ye, eskilerin de 3 bin TL'ye kiralandığını dile getirmekte. “Böyle kötü daireleri asla portföyüme eklemem” diyen Yılmaz, mal sahiplerinin birbirlerine bakarak fiyat yükselttiğini belirtiyor.

2 bin liraya da var, 43 bin liraya da... Derme çatma bodrum daireler neden revaçta? - Resim : 2
Emlakçılar, yüksek fiyata ilan çıkan bodrum kat daireleri ev sahiplerinin sitelere koyduğunu ileri sürüyor. Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

'KİMSE O EVDE DURMAZ'

Bağcılar Ateştuğla'da emlakçılık yapan Harun Kaya ise, ilanı gördüklerinde gözlerine inanamadığını söylüyor. "Kimse o evde durmaz" denilen evlerin "açgözlülükten pazarlandığını ifade eden Kaya, bu tarz ilanları gördüğünde arayıp tepki gösterdiğini belirtiyor. Kaya, “İnsanların bir depremde bu evlerde kurtulma şansı yok, bu kadar yüksek fiyata mecburiyetten katlanıyor” ifadelerine yer veriyor.

Avcılar'ın Cihangir Mahallesi'nde emlakçılık yapan Cevat Köç ise, bu tarz ilanların piyasayı da etkilediğini anlatıyor.

'GÜNEŞ GÖRMEYEN EV 2 BİN TL'

Yine Avcılar'da emlakçılık yapan Hakan Kirlibal ise, Esenyurt ile Avcılar'da eski binalardaki bodrum katların kirasının 3 bin TL'den başladığını anlatıyor. Kirlibal, bodrum katları, geçinmekte zorlanan vatandaşların tercih ettiğinin altını çiziyor ve “2 bin TL'ye güneş görmeyen evlerde yaşamak isteyenler var” diyor. 

CİHANGİR'DE BİR BODRUM KAT 43 BİN TL

2 bin liraya da var, 43 bin liraya da... Derme çatma bodrum daireler neden revaçta? - Resim : 3Sitelerden derlediğimiz ve ilanlarla ilgili yaptığımız bazı aramalara göre;

📌 Bağcılar Ateştuğla'da 2+1 bodrum kat bir daire için 3 bin 750 TL kira ve 6 bin TL depozito isteniyor. Yaklaşık bir haftadır ilanda olan ev için çok sayıda kişinin başvurduğu ifade ediliyor.

📌Fatih Akşemsettin Mahallesi'nde bulunan 31 yaş ve üzeri 1+1 bir bodrum kat dairenin kirası ise 7 bin TL ve aynı tutarda bir de depozito talep ediliyor. Gerçekleştirdiğimiz görüşmede de emlakçı komisyonun 10 bin TL olduğu bilgisini veriyor.

2 bin liraya da var, 43 bin liraya da... Derme çatma bodrum daireler neden revaçta? - Resim : 4

📌Avcılar Yeşilkent'te bulunan bir diğer bodrum kat için de 4 bin TL kira isteniyor. Evin "döküldüğünü" ve bu fiyatın yüksek olduğunu söylediğimiz yetkili ise, evin zemin kat olarak geçtiğini ve bu fiyatta başka alıcı bulabileceğini ileri sürüyor.

📌Bodrum kat piyasasının belki de en yükseği ise Beyoğlu'nun Cihangir Mahallesi'nde karşımıza çıkıyor. 31 yaş ve üzeri ve 2+1 dairenin kirası 43 bin TL, ev için ayrıca 80 bin TL depozito talep ediliyor. Görüştüğümüz yetkili, evin Cihangir'in en güzel sokağında yer aldığını ve mimarisini de kendisine ait olduğunu kaydediyor. 

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Gündem haberleri emlak haberleri