Dolar yükseliyor... Bu hafta gözler faiz kararında!

Ekonomi haberleri dolar FED
Dolar yükseliyor... Bu hafta gözler faiz kararında!

Dolar yeni haftaya zirvede 30,85 TL'den başladı, euro ise 33,2559 TL'den başladı. Bu hafta gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararında olacak.

Dolar yeni haftaya zirvede 30,85 TL'den başladı, euro ise 33,2559 TL'den başladı.

Dolar yılbaşından bugüne Türk Lirası karşısında yüzde 4 ,40 değer kazandı. 

Bu hafta gözler 22 Şubat Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararında olacak. TCMB'nin politika faizini yüzde 45'te sabit bırakması bekleniyor. 

Merkez Bankası, geçtiğimiz mayıs ayının ardından sıkılaştırma yanlısı politikalara geçiş yaparak politika faizini 3650 baz puan artırdı ve yüzde 45'e yükseltti. 

Hafize Gaye Erkan'ın yerine TCMB Başkanlığına atanan Fatih Karahan Enflasyon Raporu sunumunda "Politika faizinin ulaştığı seviye ve attığımız diğer adımlarla birlikte dezenflasyon için gereken sıkılık düzeyine ulaştığımızı değerlendiriyoruz..." ifadelerini kullanmıştı.

Karahan fiyat istikrarının en büyük öncelikleri olduğunu vurgulamıştı. TCMB, Enflasyon Raporu'nda 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36'da tuttu. Karahan rapor sunumunda "Önceki rapordan bu yana göstergeler, tahmin ettiğimizden daha hızlı gerilemiş bir ana eğilime işaret etmektedir. Bu durum parasal sıkılaştırmanın fiyatlama davranışlarını öngördüğümüzden daha güçlü etkilediğini ima etmektedir." ifadelerini kullandı. Bu görüşler doğrultusunda piyasa TCMB'nin politika faizinde herhangi bir değişiklik yapmasını beklemiyor.

Dolar, ABD'de açıklanan ve beklentilerin üstüne çıkan enflasyon rakamlarının ardından son 3 ayın zirvesini test etti. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü gösteren DXY endeksi 104,3 seviyesinde seyrediyor. 

Bu hafta Euro bölgesinin enflasyon rakamları açıklanacak. Rakam Perşembe günü saat 13:00'te açıklanacak.