Dolar ve Euro için kritik hafta!

Ekonomi haberleri

Bu hafta piyasalar açısından olabilecek iki kritik karar alınacak. Birincisi TCMB'nin 21 Temmuz Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı ve yine aynı gün saat 15:15'te Avrupa Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararı. Böyle bir kritik haftaya dolar 17.38'den, Euro ise 17,5107 TL'den başladı

Bu hafta piyasalar açısından olabilecek iki kritik karar alınacak. Birincisi TCMB'nin 21 Temmuz Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı ve yine aynı gün saat 15:15'te Avrupa Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararı. Böyle bir kritik haftaya dolar 17.38'den, Euro ise 17,5107 TL'den başladı.

Türkiye'de piyasalar yeniden dönüyor. Kurban Bayramı dolayısıyla geçtiğimiz hafta sadece 2 gün işlem gören piyasalar düşük hacimli seyretmişti. Bu süreçte dolar/TL kuru yüzde 0.57, Euro/TL kuru yüzde 0.10 değer kazandı.

Dolar küresel resesyon endişelerinin ortasında güvenli liman olmayı sürdürdü. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi 108.89'a kadar yükselerek geçtiğimi haftayı yüzde 1.63 değer kazandı. 

Euro/dolar paritesi doların resesyon endişelerinin sürmesi ve Fed'in bir sonraki toplantıda yine hızlı faiz artışı yapmasının beklenmesiyle güvenli liman olmayı sürdürüyor. Euro/dolar paritesi haftaya 1,0091'dan başladı. 

Bu hafta 21 Temmuz Perşembe günü TCMB politika faizi kararını açıklayacak. Beklentiler TCMB'nin faizleri yine yüzde 14'te sabit bırakacağı yönünde...

Öte yandan aynı gün Avrupa Merkez Bankası(ECB)'da kritik faiz kararını açıklayacak. 20 yılın dibine inen Euro/dolar paritesi yatırımcıların ECB'nin Fed kadar sert adım atamayacağı endişelerini taşıdığını gösteriyor. Zira Avrupa enerji arzı için Rusya'ya bağımlı ve bu da AB ekonomisinin istikrarı konusunda düşündürüyor. Ekonomistler, AB'nin enerji arzı konusunda Rusya'ya bağımlı olmasından ötürü elinin Fed kadar sıkı olmadığını düşünüyor. Tera Yatırım'dan ekonomist Enver Erkan, Haberglobal.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede "Ekonomik kriz potansiyeli ve enerjide dışa bağımlılığın aşırı resesyon ihtimalleri yüklemesi nedeniyle ECB’nin Fed kadar yüksek bir sıkılaşma eşiğine erişemeyecek" diyor ve ekliyor "Temmuz’da ECB açısından 25 veya 50 bps öngörüleri yapıladursun, enerjideki son hareketlilik kışın yaklaşmasıyla ciddi bir çift taraflı kriz etkisi içine girilebileceğini gösteriyor." Erkan, Euro açısından kriz etkisinin enerji tabanlı olacağının göründüğünü söyledi.

ECB'nin politika faizi yüzde 0 düzeyinde bulunuyor. Beklentiler ise yüzde 0.25 faiz artıracağı yönünde. 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro döviz