Haftanın son gününde dolar ve euro

Ekonomi haberleri abd doları dolar
Haftanın son gününde dolar ve euro

Dolar haftanın son gününe güçlü yükselişlerle girerken USD/TL kuru da 18.86'ya kadar yükseldi. Euro ise 20,0613 TL ile 20 TL'nin üstündeki seyrini sürdürüyor.

Dün açıklanan ve ABD ekonomisinin canlılığını işaret eden verilerin ardından dolar haftanın son gününe güçlü yükselişlerle girerken dolar/TL kuru da 18.86'ya kadar çıktı. Euro ise 20.0613 ile 20 TL'nin üstündeki seyrini sürdürmeye devam ediyor. 

ABD'de dün açıklanan veriler küresel piyasaların spot ışıklarını yeniden dolara çevirdi. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları artacağı beklentilerinin aksine 1000 azalış ile 194 bine indi. Beklentiler 200 bin olacağı yönündeydi.

Verinin ardından ABD hazine tahvillerindeki yükseliş hızlanırken, doların küresel para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi de yüzde 0.55 yükselişle 104.400'e çıktı. Euro/dolar paritesi de yüzde 0,30 değer kaybetti. 

Veriler ABD ekonomisinin canlılığını işaret ediyor. Açıklanan veriler Fed'in bir sonraki toplantıda beklentilerin üstünde faiz artırımına gideceği endişelerini doğurdu. Bu da doların ve ABD tahvillerinin değer kazanmasını sağladı. 

Türkiye'deki depremin ekonomiye etkileri izlenmeye devam ediyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini azaltmak amacıyla bankalardan döviz forward kontrat satışlarında maliyetleri artırmalarını istedi. Öte yandan KKM'ye yönelme artmış durumda... TCMB'nin aldığı önlemlerin etkisiyle KKM'da park eden para 1 trilyon 484 milyar liraya ulaştı. Bu KKM'nin bugüne kadar ulaştığı en yüksek düzey.

Küresel yatırım bankaları, yaşanan deprem felaketinin Türkiye ekonomisine yaratacağı etkiler nedeniyle büyüme tahminlerini düşürmeye başladı. EBRD,  Türkiye'nin 2023 büyüme tahminini yüzde 3,5'ten yüzde 3'e düşürdü. 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro döviz Merkez Bankası