Dolar yükselişini sürdürüyor... TCMB'den bir adım daha

Ekonomi haberleri dolar
Dolar yükselişini sürdürüyor... TCMB'den bir adım daha

Dolar Türk Lirası karşısında yükselişini sürdürüyor. 14 Mayıs seçimlerinin ikinci tura kalmasıyla birlikte belirsizliğin artmasıyla TL'nin cazibesi azalıyor. Dolar bugüne 19,7425 TL'den başlarken TCMB'den Türk Lirasından dönüşümlü KKM için bir adım daha geldi.

Dolar Türk Lirası karşısında yükselişini sürdürüyor. 14 Mayıs seçimlerinin ikinci tura kalmasıyla birlikte belirsizliğin artmasıyla TL'nin cazibesi azalıyor. Dolar bugüne 19,7425 TL'den başlarken yükselişi durdurmak isteyen TCMB'den Türk Lirasından dönüşümlü KKM için bir adım daha geldi.

Euro ise 21,4494 TL'den başladı.

14 Mayıs seçimleri öncesindeki son işlem gününü 19.59 TL'den kapatan dolar kuru seçimlerin ikinci tura kalmasıyla birlikte artan belirsizliğin etkisiyle yükselişini sürdürdü.

İkinci tur öncesi sakin bir dolar kuru isteyen TCMB'den KKM için bir adım daha geldi. Merkez Bankası kararıyla, gerçek kişi hesaplarında yüzde 10 TL dönüşümünü sağlayamayan bankalar, 26 Mayıs-28 Temmuz 2023 tarihleri arasında eksik kalan kısım için 6 ay süreyle menkul kıymet tesis edecek. 28 Temmuz sonrası için dövizden TL’ye ek dönüşüm oranı eşiği yüzde 30’a yükselecek. Oranı tutturamayan banka, bu tarihten sonra hedef tutana kadar ek yüzde 10 menkul kıymet blokesi yapacak.

Bu adım ile bankalar KKM müşterilerine daha fazla faiz verebilecekler. 

KKM hesapları geçtiğimiz hafta 2 trilyon lirayı aşarak yeni bir eşiği aşmıştı.

Bugün Euro bölgesi enflasyon rakamları açıklanacak. Euro bölgesinde beklenti üstü gelecek enflasyon rakamları euro/TL kurunda dalgalanmalara sebep olabilir. 

Fed Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr yaşanan banka iflasları sonrası kurumun büyük bölgesel bankalar için kural değişikliklerini değerlendireceğini ve bankaların daha agresif şekilde denetlenmesini sağlayacağını belirtti.

Öte yandan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD Temsilciler Meclisi'nin harekete geçmesini söyleyerek  "ABD'nin temerrüde düşmesi ekonomik ve finansal bir felakete yol açar. Son birkaç yılda Amerikalı aileler ve şirketler tarihi bir ekonomik iyileşme sağlamak için çok çalıştı. Bir temerrüde düşmek, zar zor kazandığımız tüm ilerlemeyi tersine çevirir ve bizi daha da geriye götürür" değerlendirmesinde bulundu.

Dolar endeksi 102,53'a kadar yükseldi.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro döviz