Dolar bir haftadır 23,60 TL seviyelerinde... OVP bekleniyor

Ekonomi haberleri
Dolar bir haftadır 23,60 TL seviyelerinde... OVP bekleniyor

Dolar kuru haftanın son gününe 23,65 TL'den başladı, Euro ise 25,7706 TL'den başladı. ABD ve Avrupa Merkez Bankaları'nın faiz kararları kurlarda herhangi bir hareketliliğe neden olmadı. Gözler ekonomi yönetiminin açıklayacağı yeni ekonomi programına kilitlendi

Dolar kuru haftanın son gününe 23,65 TL'den başladı, Euro ise 25,7706 TL'den başladı.

Fed'in faizleri sabit bırakmasının ardından Avrupa Merkez Bankası(ECB)ise politika faizini yüzde 0,25 artırdı ve artırımlarına devam edeceğinin sinyalini verdi. ECB, faizlerin enflasyonu kısıtlayıcı seviyelerde olana kadar yükseltileceğini açıkladı. ECB Başkanı Lagarde "Temmuz toplantısında da faiz artırımı çok olası" dedi. ECB, 2023 enflasyon tahminini yükseltirken, büyüme tahminini düşürdü. Karar ve açıklamaların ardından Euro dolar ve TL karşısında değer kazandı. 

İçerde ise ekonomi yönetiminin adımları bekleniyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) yeni ekonomi yönetimiyle ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. Toplantıya TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan da katıldı. Toplantının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "Bir yandan yaşadığımız depremlerin yaralarını sararken diğer yandan temel sorun olarak gördüğümüz enflasyonla mücadele konusunda etkin ve kararlı adımlar atacağız.” dedi. Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz "Yüksek kaliteli hizmet ve ürünlerle ihracat ve turizm gelirlerini artıracağız" dedi. Yılmaz "Enflasyonla mücadelede etkin ve kararlı adımlar atacağız" ifadesini kullandı. 

Yatırımcılar, yeni ekonomi yönetiminin adımlarını atarken ne kadar rahat hareket edeceklerini görmek istiyor. 

KKM'ye girişler yavaşladı. Vade sonunda oluşacak primlerin önden ödenmesinin sona ermesi ve seçimden sonra dolarda başlayan hızlı yükseliş KKM'ye olan talebi azalttı. Geçtiğimiz hafta KKM'ye girişler 43 milyar TL oldu. Bir önceki giriş miktarı 35 milyar TL idi. KKM'deki miktar 2 trilyon 576 milyon TL'ye çıktı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKM'lerin aniden sonlandırılamayacağını söyledi. Yılmaz "Aşamalı şekilde hareket edeceğiz. TL cinsi enstrümanları cazip hale getirerek, gerekli tedbirleri alarak devam edeceğiz" dedi. Başkan Yardımcısı Yılmaz "Biz TL konuşalım" dedi.

Yeni ekonomi programıyla ilgili konuşan Yılmaz "Makro ekonomik büyüklüklerimiz, güncellenecek. 3 yıllık ileriye dönük yeni tahminlerimiz, hedeflerimiz ortaya konacak. Yapısal referomlar da yer alacak." dedi. Yılmaz, programı Eylül ayına kadar hazırlamayı umduklarını söyledi.

Bugün Piyasa Katılımcıları Anketi açıklanacak, dışarda ise Euro bölgesi enflasyonu açıklanacak. 

Öte yandan TCMB rezervleri yeniden azalmaya başladı. Toplam rezervler 9 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 703 milyon dolar azalarak 99 milyar 783 milyon dolara geriledi.

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan