Euro dolar paritesi 1'in altında!

Ekonomi haberleri

1 Ocak 2002'de tedavüle giren ve işlemeye başlayan Euro/dolar kuru dün tam da başladığı seviyeye 1'e geldi. Euro/dolar paritesi dün 1.0005'e kadar geriledi. ABD'de beklentileri aşan enflasyon rakamlarının ardından Euro/dolar paritesi 1'inde altını görerek 0,9953'e kadar geriledi.

1 Ocak 2002'de tedavüle giren ve işlemeye başlayan Euro/dolar kuru dün tam da başladığı seviyeye 1'e geldi. Euro/dolar paritesi dün 1.0005'e kadar geriledi. ABD'de beklentileri aşan enflasyon rakamlarının ardından Euro/dolar paritesi 1'inde altını görerek 0,9953'e kadar geriledi

ABD'de açıklanan enflasyon rakamları piyasayı karıştırdı. Euro/Dolar paritesi dün gerilediği 1.0005'in ardından açıklanan rakam sonrası bugün 0,9953'e kadar geriledi. Bu rakam 20 yılın en dibini işaret ediyor!

Euro dolar paritesi 1'in altında! - Resim : 1

Euro/Dolar kuru bu haberin yazıldığı sırada 1.0034'ten işlem görüyordu. Euro dolar karşısında son 1 yılda yüzde 15,41 değer kaybetti. Dolar euro karşısında sadece 2000, 2001 ve 2002 yıllarında değerli kaldı.

Euro dolar paritesi 1'in altında! - Resim : 2

Euro küresel döviz rezervlerinin beşte birini, küresel borçlanma senetleri(tahvil, bono)nin dörtte birini oluşturuyor. 

Euro'daki değer kaybının nedenleri yüksek enflasyona karşı düşük faiz, durgunluk endişeleri ve Rusya - Ukrayna savaşının AB'yi daha çok etkilemesi olarak sıralanıyor. AB'nin enerji bazında Rusya'ya olan bağımlılığı Rusya'nın AB'ye yönelik enerji arzını tehdit ediyor. AB, toplam petrol ithalatının dörtte üçünü Rusya'dan sağlıyor. 

AB, Rusya'ya yönelik enerji bağımlılığını azaltmak için çalışmalara başladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçtiğimiz ay Rusya'nın enerjisine olan bağımlılığı azaltmak için 300 milyar euro'luk yatırım planı açıklamıştı. Almanya, vatandaşlarının daha az enerji tüketmesi için uyarılar yayınlıyor. Özellikle kamu kurumlarında ve spor alanlarında elektriklerin faaliyet dışında kapatılması gibi öneriler sıralanıyor. 

Ancak Euro'daki kaybın tek nedeni bu değil. Küresel resesyon endişeleri ve küresel enflasyon doların güvenli liman olarak güçlenmesini sağladı. Doların 6 başlıca para birimi karşısındaki gücünü ölçen dolar endeksi yılbaşından bugüne yüzde 12,74 yükseldi. 

Bugün dolardaki yükseliş sürebilir. Zira saat 15:30 itibariyle ABD enflasyon rakamları açıklanacak. Bu rakamların beklentilerin üzerinde gelmesi Fed'i daha agresif faiz artışlarına ve daha sıkı para politikasına doğru yönlendirebilir. ABD'de enflasyon yüzde 8.6 düzeyinde bulunuyor. Bugün ise piyasanın beklentisi yüzde 8.8'e yükselmesi yönünde. 

Avrupa Merkez Bankası, faiz kararını 21 Temmuz'da açıklayacak. ECB'nin politika faizi yüzde 0 düzeyinde bulunuyor. Piyasanın beklentisi ise yüzde 0.25 ile 0.75 arasında faiz artıracağı yönünde.

ECB Başkanı Lagarde, geçtiğimiz haftalarda Avrupalı parlamenterlere yaptığı konuşmada, ECB'nin Temmuz ayı Yönetim Konseyi toplantısında faizi 25 baz puan artırma niyetinde olduğunu belirtmişti. ECB'nin faiz artırması halinde 11 yıl sonra ilk kez sıkılaştırmaya gitmiş olacak.

Euro'nun dolar karşısında zayıflaması euro bölgesi için daha pahalı ithalat(daha pahalı enerji fiyatları vs.) anlamına geliyor ve Rusya'nın enerjisine olan bağımlılık ECB'nin sıkılaştırma yönünde elini zayıflatıyor. 

Deutsche Bank, yayınladığı raporda doların euro karşısında güçlü kalması halinde bunun AB'ye zararının 400 milyar euro düzeyinde olacağını belirtiyor. Bu da enflasyon rakamlarının yükselmesi anlamına geliyor. Natixis Avrupa makro araştırma başkanı Dirk Schumacher, Financial Times'a yaptığı değerlendirmede Euro'nun dolar karşısındaki her yüzde 10'luk kaybın AB'deki enflasyona yüzde 0.2'lik katkı yaptığını söylüyor.

Ekonomistler, Rusya'dan gerçekleşmesi muhtemel enerji arz kısıtlaması tehdidi nedeniyle ECB'nin kabiliyetlerini sınırlandığını ve Fed kadar sıkılaştırmaya gidemeyeceğini düşünüyor. Tera Yatırım'dan ekonomist Enver Erkan, Haberglobal.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede "Ekonomik kriz potansiyeli ve enerjide dışa bağımlılığın aşırı resesyon ihtimalleri yüklemesi nedeniyle ECB’nin Fed kadar yüksek bir sıkılaşma eşiğine erişemeyecek" diyor ve ekliyor "Temmuz’da ECB açısından 25 veya 50 bps öngörüleri yapıladursun, enerjideki son hareketlilik kışın yaklaşmasıyla ciddi bir çift taraflı kriz etkisi içine girilebileceğini gösteriyor." Erkan, Euro açısından kriz etkisinin enerji tabanlı olacağının göründüğünü söyledi.

EURO/İSVİÇRE FRANKI PARİTESİ 1'İN ALTINDA

Geçtiğimiz haftalarda 2015'ten beri ilk defa 1'in altına gerileyen euro/isviçre frangı paritesi Euro'nun zayıflamaya devam etmesiyle 1'in altındaki seyrini sürdürüyor. Euro/CHF kuru 0,9822'de seyrediyor. 

 

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

euro/dolar euro dolar küresel piyasalar