ABD enflasyonu sonrası dolarda hareketlilik

Ekonomi haberleri

Türkiye'de piyasalar 2.5 günlük tatilin ardından uyanırken, bu 2.5 günde dolar TL'ye karşı yüzde 0,40 değer kazandı, Euro TL'ye karşı yüzde 1 değer kaybetti. Piyasalar resesyon endişeleri içinde güvenli liman dolara yöneldi. Dolar/TL bugüne 17,3437 TL'den başladı.

Türkiye'de piyasalar 2.5 günlük tatilin ardından uyanırken, bu 2.5 günde dolar TL'ye karşı yüzde 0,40 değer kazanırken, Euro TL'ye karşı yüzde 1 değer kaybetti. Piyasalar resesyon endişeleri içinde güvenli liman dolara yöneldi.

Dolar/TL bugüne 17,3437 TL'den başlarken yükselişini sürdürerek 17.4044 TL'ye ulaştı. Euro ise 17.46 TL'ye ulaştı.

Türk Lirası, dolar karşısında BDDK'nın 24 Haziran'da aldığı ticari kredi kullanım koşullarındaki değişiklik kararının ardından kazandığı değerin çoğunu geri verdi. Türk Lirası'nın yılbaşından bugüne değer kaybı yüzde 24 düzeyinde.

Geçtiğimiz cuma günü cari açık rakamları açıklandı. Cari işlemler açığı, mayısta geçen yılın aynı dönemine kıyasla 3 milyar 151 milyon dolar artarak 6 milyar 468 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı 29 milyar 444 milyon dolara yükseldi.

Dolar, küresel yatırımcıların güvenli limanı olmayı sürdürüyor. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi geçtiğimiz haftadan bu yana yüzde 1.87 değer kazandı. 

Dolar için bugün kritik gün!  Bugün ABD'nin enflasyonu açıklanacak. ABD enflasyonunun yüzde 8.8 ile rekor tazelemesi bekleniyor. Bir önceki rakam yüzde 8.6 idi. 

Beklentileri aşacak bir enflasyon rakamının Fed'i daha agresif faiz artışları ve sıkılaştırmaya itebileceği beklentileri hakim. 

Bu hafta piyasalar yalnızca 2 gün işlem görecek. Bugün ve yarın. Cuma günü piyasalar 15 temmuz dolayısıyla kapalı olacak. 

Bugün işsizlik rakamları, yarın ise Sanayi üretim rakamları açıklanacak. 

SAAT 15:40 - ABD ENFLASYONU SONRASINDA DALGALANMA ARTTI

Piyasaların beklediği kritik ABD enflasyonu açıklandı. ABD enflasyonu haziranda 41 yılın zirvesine çıktı. ABD'de enflasyon aylık yüzde 1,3 arttı. Beklentileri yüzde 1.1 olacağı yönündeydi. Yıllık enflasyon ise yüzde 9.1 olarak gerçekleşti. Beklentiler yüzde 8.8 olacağı yönündeydi. 

Açıklanan rakamlar sonrasında dolar kurundaki hareketlilik arttı. Dolar/TL kuru 17.45'e yükselerek zirveyi yeniledi. 

Euro ise 17.55 TL'ye yükseldi. 

 

Kaynak: Haber Global TV

ekonomi haberleri